Dagens PS

Hopp om cellterapi som behandling av typ 1-diabetes

Forskare i Sverige och Finland har hittat bättre metoder för framställning av insulinproducerande betaceller ur stamceller med förhoppningen att unna behandla typ 1-diabetes med stamceller
Forskare i Sverige och Finland har hittat bättre metoder för framställning av insulinproducerande betaceller ur stamceller med förhoppningen att unna behandla typ 1-diabetes med cellterapi. (Foto: Diabetes Wellness Sverige)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 22 apr. 2022Publicerad: 10 mars 2022

Ny svensk–finsk forskning ger hopp om att i framtiden kunna behandla typ 1-diabetes med cellterapi i stället för dagliga insulininjektioner.

ANNONS
ANNONS

Hormonet insulin reglerar kroppens blodsockernivåer och det behövs för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig energi från matens kolhydrater. Insulinet produceras av betaceller som finns i de Lagerhanska öarna i bukspottkörteln.

Vid typ 1-diabetes förstörs de insulinproducerande betacellerna och insulin behöver tillföras via dagliga injektioner.

Nu har ett samarbete mellan svenska och finländska forskare vid universiteten i Uppsala och Helsingfors resulterat i bättre metoder för att framställa betaceller ur stamceller och det ger förhoppningar om att i framtiden kunna behandla typ 1-diabetes med cellterapi i stället för med dagliga injektioner.

Tillräcklig frisättning av insulin

Hittills har betaceller som producerats ur stamceller inte fungerat tillräckligt bra för att kunna användas för behandling av diabetes, men när forskarna jämförde de nya stamcellsproducerade betacellerna med celler från organdonatorer visade det sig att likheterna var stora.

Frisättningen av insulin fungerade inte bara bra i cellodlingsexperiment utan var även tillräcklig för att kunna normalisera blodsockernivåerna efter transplantation till möss med diabetes.

“Vissa reaktioner verkar vara svagare än i våra kroppsegna betaceller men de nya cellerna har ändå en mycket välutvecklad förmåga att frisätta insulin när sockernivån stiger”, säger professor Anders Tengholm i ett pressmeddelande.

Producerar cellerna i Uppsala

Han och professorkollegan Sebastian Barg vid Institutionen för medicinsk cellbiologi vid Uppsala universitet har lett den del av arbetet som har utförts i Uppsala. Produktion av insulinproducerande betaceller har etablerats vid Uppsala universitet i samband med studien, som har publicerats i tidskriften Nature Biotechnology.

ANNONS

Studien definierar en ny standard för anpassning av metoderna för cellproduktionen och en så omfattande karakteristik av stamcellsgenererande betaceller har aldrig tidigare gjorts.

“Resultaten kommer att utgöra en viktig grund för fortsatt forskning med mål att utveckla cellterapi för typ 1-diabetes”, säger Anders Tengholm i pressmeddelandet.

Intresserad av Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Socker är skadligt för vår immunhälsa – särskilt under covid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS