Dagens PS

Hon hittade det cancervaccin behöver för att fungera

Catherine Wu har hittat ett mål som cancervaccin kan riktas mot
Catherine Wu har hittat ett mål som cancervaccin kan riktas mot. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 21 feb. 2024Publicerad: 21 feb. 2024

Idén med ett cancervaccin har funnits i årtionden, men de har ofta misslyckats med att leva upp till sitt löfte, mycket på grund av att det rätta målet inte har hittats. Här är läkaren som hittat det.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Catherine Wu, onkolog vid Bostons Dana-Farber Cancer Institute, har velat hitta ett botemedel mot cancer sedan hon gick i andra klass, det skriver CNN.

Individanpassa cancervaccin

Hennes forskning har lagt grunden för utvecklingen av cancervacciner som är skräddarsydda för att slå mot den genetiska sammansättningen i varje patients unika tumör.

Cancervaccin ser i studier i tidigt skede allt mer lovande ut mot vissa svårbehandlade cancerformer, som exempelvis melanom och cancer i bukspottkörteln.

Metoden kan även bli möjlig att använda mot många av alla cirka 200 olika typer av cancer.

ANNONS

Senaste nytt

Fredrik Lundberg
Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

Sjöbergpriset

Förra veckan tilldelade Kungliga Vetenskapsakademien Catherine Wu Sjöbergpriset för sina banbrytande upptäckter som öppnar vägen för cancervacciner.

“Catherine Wu har varit oerhört viktig för att föra forskningen framåt inom fältet. Hon har spelat en avgörande roll för att man i dag på flera olika håll kan genomföra kliniska studier av cancervaccin mot melanom, bukspottkörtelcancer och lungcancer”, säger Urban Lendahl i ett pressmeddelande.

Han är professor i genetik vid Karolinska Institutet och sekreterare för priskommittén.

ANNONS

Stärka immunsystemet

Strålbehandling och cellgifter är de vanligaste behandlingarna mot cancer och de är som släggor som slår på alla celler och ofta även skadar frisk vävnad.

Kroppens immunsystem försöker bekämpa cancer men överlistas. Forskare har sedan 1950-talet letat efter sätt att förstärka immunsystemet så att det kan attackera tumörceller.

År 2011 kom en klass läkemedel, kallade checkpoint-hämmare, som ökar antitumöraktiviteten hos T-celler, en viktig del av immunsystemet.

Det ledde till att 2018 Tasuku Honjo och James Allison år 2018 fick Nobelpris i medicin för, år 2017 fick James Allison dessutom Sjöbergsprist tillsammans med Tony Hunters.

Checkpoint-hämmare har hjälpt en del människor med cancer men de fungerar inte för alla, därför fortsätter forskare att leta efter sätt att förstärka kroppens immunförsvar mot cancer.

Neoantigener

Catherine Wus forskning fokuserade på små mutationer i cancertumörceller som uppstår när tumören växer och då skapar proteiner som skiljer sig något från friska celler.

Det förändrade proteinet genererar en så kallad tumörspecifik neoantigen som immunsystemets T-celler kan känna igen som främmande, vilket gör den mottaglig för immunattacker.

ANNONS

Bland tusentals potentiella neoantigenkandidater identifierade Catherine Wu de neoantigener som finns på cellens yta, vilket gör dem till potentiella mål för cancervaccin.

”Om immunsystemet ska ha en chans att attackera tumören måste denna skillnad manifesteras på tumörcellernas yta. Annars är det ganska meningslöst”, säger Urban Lendahl till CNN.

Hans-Gustaf Ljunggren, professor i immunologi vid Karolinska Institutet, säger i en video som delas av Kungliga Vetenskapsakademien att Catherine Wus upptäckt är en fantastisk.

“Förmågan att identifiera neospecifika tumörantigener har verkligen utvecklats till ett stort område inom cancerforskning, eftersom det ger möjlighet att generera tumörspecifika cancervacciner”, säger han i videon.

Läs mer: Forskare jobbar med personliga vaccin mot cancer Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

Barnsparande behöver inte bara vara en kärlekshandling – det kan även vara ett sätt att ge dina barn en stabil start i livet. Men vad händer när det lilla sparkontot växer till sig och når gränser du kanske inte visste fanns? Med lite planering och kunskap kan du undvika oönskade överraskningar och samtidigt maxa deras […]