Du blir vad du äter. Javisst har du hört det förut. Men tänk om en viss diet faktiskt gör att din hjärna åldras långsammare?
Hemligheten bakom en ung hjärna – ät det här
Mest läst i kategorin
Att en kost som är rik på frukt, grönsaker och fibrer gör oss gott är förstås inget nytt under solen. Att rätt kost kan främja vår hjärna och hur den åldras är dock en fördel som nyligen bekräftats i en studie.
Enligt dessa rön är det den så kallade Medelhavsdieten som förespråkas, då det framkommit att den minskar risken för för kognitiv försämring i hjärnan när vi åldras, skriver Fortune.
Övervakat kostvanor
Bakom studien står en grupp forskare vid universitetet i Barcelona, som under de senaste tio åren följt närmare 850 franska medborgare och övervakat deras kostvanor löpande.
Bland annat genom att titta närmare på biomarkörer som omega-3-fettsyror EPA och DHA som återfinns i växtbaserad kost.
Forskarna har sedan gjort neuropsykologiska utvärderingar på testpersonerna under studiens gång.
Friskare hjärna
Samtliga deltagare i studien var över 65 år fyllda och led inte av demens. Efter att forskarna analyserat blodprover framgick det att de personer som hade levt på Medelhavskosten var mindre benägna att uppleva kognitiv försämring när de åldrades.
Ett framsteg för forskningen då det tidigare varit svårt att befästa sambandet mellan kost och kognitiv nedgång.
Trots att studien inte bevisar att exempelvis demens kan förhindras, kan det likväl fastställas att riskerna för kognitiv förändring minskar med Medelhavsdieten.
En diet med många fördelar
Som tillägg till minnet och hjärnan har dieten även andra fördelar då den balanserar såväl blodtryck som blodsocker och kolesterol, för att nämna några av hälsovinsterna.
Så vad är då medelhavskost?
Som namnet skvallrar om har dieten sina rötter i såväl romersk som grekisk tradition och deras kök, där tyngdpunkten ligger på frukt, grönsaker och nyttiga fetter, som bland annat döljer sig i nötter och frön.
Lite mer sparsam ska du enligt dieten vara med mejeriprodukter, ägg och alkohol, medan rött kött, socker och salt helst bör undvikas.
En komplett lista över bra och dåliga livsmedel bjuder vi på här.
Ät mycket av
Grönsaker
Frukt
Böner och linser
Nötter och frön
Potatis
Fullkorn
Olivolja
Örter och kryddor
Ät och drick måttligt av
Mejeriprodukter
Ägg
Fisk
Fågel
Vin
Undvik
Rött kött
Sötsaker
Salt
Förädlat och processat
Raffinerade kolhydrater
Mättat fett
Smör
Söta drycker
Relaterad läsning:
Oväntade grönsaken som kan skydda hjärtat
Glöm broccoli – den här grönsaken är nyttigast
Missa inte:
Sjätte grundsmaken – inte alls det du tror
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.