Är du släkt med neandertalarna? Dina sömnvanor kan kanske svara på den frågan för forskare har hittat en koppling till vår dygnsrytm.
Har du ärvt din dygnsrytm från neandertalarna?
Mest läst i kategorin
Vår biologiska klocka, som styr vår dygnsrytm, är kopplad till en massa gener. Nu har forskare funnit att bitar av genetisk kod som några av oss ärvt från neandertalarna påverkar våra sömnvanor, det rapporterar Wall Street Journal.
Gener för morgonpigga
I en ny studie kopplar forskare DNA som vi ärvt från våra utdöda kusiner neandertalarna, till en benägenhet att vara morgonpigg
“Vi har hittat många neandertalvarianter som konsekvent associeras med en benägenhet att vara en morgonmänniska”, säger Tony Capra, till Wall Street Journal.
Han är evolutionsgenetiker vid University of California, San Francisco och medförfattare till studien om fyndet.
Jämförde DNA
Forskarna jämförde gener från människor som lever i dag med DNA som extraherats från fossiliserade ben och tänder från neandertalare och från en annan utdöd släkting, kallad Denisovan.
Det de fann tyder på att när de olika förhistoriska människorna fick barn med varandra hjälpte det våra förfäder att anpassa sig till nya miljöer när de spred sig över världen.
Forskarna identifierade 246 gener som associeras med dygnsrytm och fann att dussintals av dessa gener hade varianter som skiljer sig mellan neandertalare och moderna människor.
De fann att personer som rapporterat att de föredrar att vakna tidigt på morgonen, hade specifika genvarianter från neandertalare.
En mosaik av förfäder
Enligt Joshua Akey, genetiker från Princeton University är det troligt att vissa genetiska sekvenser som vi ärvt från neandertalarna bidrar till vår dygnsrytm, men han påpekar att rytmen i vår sömn är biologiskt komplex.
“Det är förmodligen inte något där du helt kan tillskriva om du är en morgon- eller kvällsmänniska till neandertalaranor”, säger han till Wall Street Journal. Han har inte varit involverad i studien.
Enligt Serena Tucci, biträdande professor i antropologi och evolutionsbiologi vid Yale University, visar studien att våra genom är en mosaik av olika förfäder.
Hon har inte varit involverad i studien, som hon tycker är fascinerande, och hon säger att trots att dessa förhistoriska människor varit utdöda i tiotusentals år lever de fortfarande i våra gener och påverkar vår biologi i dag.
Annat från neandertalare
Moderna människor av europeisk och asiatisk härkomst har ärvt cirka 2 procent av sitt genetiska material från neandertalarna.
Forskare kopplar även andra egenskaper än morgonpigghjet till DNA från neandertalare och denisovaner, exempelvis ökad tolerans mot låg syrehalt på hög höjd, större risk för svår covid-19 och större mottaglighet för vissa sjukdomar.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Fördelen som gjorde oss överlägsna neandertalarna Dagens PS
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.