Kan bakterier hjälpa oss uppnå stora mål? Kanske det. Nu har forskare upptäckt små organismer som kan fånga upp kol och hjälpa världen att rädda klimatet.
Häpnadsväckande: Bakterien som kan rädda världen
Mest läst i kategorin
Sedan de globala utsläppen av växthusgaser nått nya rekordhöga nivåer förra året, är forskare och politiska ledare mer än angelägna att finna nya vägar som kan rädda dagen.
Däribland en ny teknik som kan fånga upp kol och lagra under jord.
Nu tror vissa forskare att naturen kan bidra med en lösning i form av mikrober. Alltså små organismer som finns men som är osynliga för blotta ögat.
Nu har forskare nyligen upptäckt en mikrob vid en vulkanö nära Sicilien. Just denna typ av cyanobakterie ”äter koldioxid förvånansvärt snabbt”, skriver BBC.
Bakterierna ”hypereffektiva”
Mikroberna som upptäcktes i september i fjol 2022 är “hypereffektiva på att konsumera koldioxid genom fotosyntes”.
Det säger Braden Tierney, dataforskare med fokus på mikrobiologi vid Weill Cornell Medical College och Harvard Medical School.
Tierney är även vd för Two Frontiers Project som leder forskningen, finansierad av amerikanska bioteknikföretaget Seed Health.
Tillsammans med forskare från Harvard och Cornell i USA och universitetet i sicilianska Palermo, isolerade Tierney en mikrob som omvandlade koldioxid till biomassa snabbare än andra kända cyanobakterier.
Ger mer biomassa
“Tidiga data visade att denna nya bakterie genererade 22 procent mer biomassa än de andra snabbast växande stammarna där ute”, säger Tierney.
När den blir tätare och tyngre sjunker mikroben i vattnet, vilket hjälper den att binda koldioxiden den absorberar, säger han.
I år har Tierney och hans team även rest till Klippiga bergen i Colorado på jakt efter fler kolslukande mikrober.
”Kan vara lovande”
Att använda mikrober, som cyanobakterier och mikroalger, för avsiktlig kolavskiljning “kan vara mycket lovande”.
Dett enligt Kira Schipper, forskare vid Center for Sustainable Development vid universitetet i Qatar.
De växer mycket snabbare än konventionella grödor, vilket innebär att de fångar upp mer kol inom samma tidsram, tillägger hon.
En annan fördel är att biomassa producerad av mikrober “kan odlas på icke-odlingsbar mark och i havsvatten, och därmed inte konkurrera med livsmedelsproduktion”, enligt Schipper.
Behöver undersökas
Helen Onyeaka, industriell mikrobiolog och docent vid universitetet i brittiska Birmingham vill dock slänga in en brasklapp i sammanhanget.
“Innan man skalar upp användningen av mikrobiella lösningar är det absolut nödvändigt att förstå eventuella miljömässiga återverkningar. Vi måste se till att botemedlet inte är värre än sjukdomen”, understryker hon.
Läs även:
Miljarder till att dra koldioxid direkt ur luften
Amerikanska bolag satsar på koldioxidavskiljning
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.