Makrill och lax har många fördelar ur hälsosynpunkt. Nu har forskare hittat ytterligare ett viktigt skäl att äta fet fisk.
Handen på hjärtat: Behöver du äta mer lax?
Mest läst i kategorin
Gott? Javisst. Nyttigt? Det också.
Nu får vi dessutom lägga till att människor som har hjärt- och kärlsjukdomar i släkten har ytterligare ett skäl att äta fet fisk.
En ny internationell studie, där svenska forskare ingått, visar att det är extra viktigt med fet fisk som innehåller omega-3-fettsyror om det finns hjärt- och kärlsjukdomar i familjen.
Måste tillföras
Lax, makrill, sill och sardiner är feta fiskar som innehåller omega-3-fettsyror, som är viktiga för många av kroppens funktioner.
Eftersom kroppen själv inte kan tillverka dem måste vi få i oss dem på annat sätt.
Mängder av studier under många år har visat vikten av att äta kost med omega-3.
Den nya studien pekar på att det är extra viktigt i relation till såväl mindre allvarliga sjukdomar i kranskärlen som vid hjärtinfarkt, hjärtstopp och stroke.
Senaste nytt
Delvis ärftligt
”Hjärt-kärlsjukdom är till viss del ärftligt, det har tvillingstudier visat, men det har varit svårt att hitta vilka gener som styr. En stark hypotes är därför att det handlar om en kombination av genetik och miljö”, säger Karin Leander, forskare i epidemiologi vid Karolinska institutet.
I studien har forskarna vägt samman data för över 40 000 personer utan hjärt-kärlsjukdom.
Under uppföljningstiden drabbades närmare 8 000 av dem av någon hjärt-kärlsjukdom.
40 procent högre risk
Analysen visar att personer med en förälder eller syskon som drabbats av hjärtsjukdom – och som dessutom hade låga nivåer av omega-3-fettsyrorna – hade över 40 procent högre risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom.
Om sjukdomen förekom bland nära släkt var risken 25 procent.
Extra mycket
”Studien tyder på att de som har hjärt-kärlsjukdom i familjen har extra mycket att äta mer fet fisk jämfört med andra”, säger Karin Leander.
”Vi är de första som har studerat effekten av kombinationen av familjehistorik och intag av fet fisk med hjälp av fettsyramätningar”, konstaterar Leander.
Studien har genomförts inom ett forskarnätverk med över 100 forskare och experter.
I studien ingår data från 15 studier som gjorts i tio olika länder.
Läs även:
Överlevde på lax – skeppsbruten räddad efter 2 veckor – Dagens PS
Glöm lax: Här är fisken som ska ta över – Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.