Kallt ute? Då blir vår näsa sämre på att ta hand om och neutralisera invaderande virus. Därför blir vi sjuka på vintern, konstaterar forskarna.
Håll näsan varm – och dig frisk från virus
Mest läst i kategorin
Inne i din näsa finns det klibbiga, slemmiga lager av hårstrån och celler som du kanske svär över en eller annan gång.
Gör inte det. Det kryllar av viktiga komponenter i ditt immunförsvar där.
För som Benjamin Bleijer, läkare vid Massachussets Eye and Ear, uttrycker det så ”är framsidan av näsan det område som är den första kontaktpunkten med omvärlden”.
Frigörs
Detta dyrbara slem innehåller små extracellulära vesiklar – lipidsfärer i nanostorlek – som kan vara avgörande för att bekämpa virus som de som orsakar förkylning.
I en studie som nyligen publicerats i Journal of Allergy and Clinical Immunology, fastställde Bleier, tillsammans med Mansoor Amiji, kemist vid Northeastern University, att celler i näsan under virusinfektion frigör en svärm av dessa vesikler för att bekämpa patogener.
Senaste nytt
Sämre på vintern
Kritiskt sett fann forskarna att i kallare temperaturer är denna antivirala frisättning försämrad – vilket kan förklara varför förkylningar och andra övre luftvägsinfektioner blir vanligare på vintern, skriver Wired.
Extracellulära vesiklar, säger Amiji, utsöndras av alla celler i kroppen. Dessa små blobbar kan innehålla RNA eller andra signalmolekyler och har receptorer på ytan.
Näsans tweets
Eftersom de är så varierande kan de tjäna många syften – allt från att agera som små sändebud, eller i det här fallet, som en del av kroppens automatiska immunsvar.
Amiji jämför dem med “tweets som celler skickar ut, för att informera andra celler om vad de borde göra.”
Minskar antalet
För nästa steg ville forskarna se hur effektiva dessa vesiklar kan vara för att stoppa infektion.
De inkuberade de TLR3-stimulerade vesiklarna med mänskliga nasala celler exponerade för tre olika typer av virus: ett coronavirus och två rhinovirus. Att lägga till dessa vesiklar till cellerna reducerade avsevärt antalet.
Coronaviruset replikerade sig självt 38 procent mindre ofta, och replikationen för de två rhinovirusen var 73 och 62 procent lägre.
Vinst för hälsan
Det är en vinst för immunsystemet – ju mindre ofta ett virus kan reproducera sig själv, desto mindre chans har det att faktiskt infektera celler, påpekar forskarna.
I ljuset av Covid-19-pandemin noterar teamet att det redan finns ett praktiskt verkligt sätt att hjälpa din näsa att försvara dig i kallt väder: maskering.
Masken värmer
Näsan kan hålla sig övertäckt, varm och mysig under en mask.
“Att bära mask kan ha en dubbel skyddande roll”, säger Bleier. “Man förhindrar verkligen fysisk inandning av de partiklarna, men kan också upprätthålla en högre temperatur för näsan än vad den yttre miljön erbjuder”.
Läs även: Folkhälsomyndigheten vill covidtesta Kina-resenärer
Läs även: Föråldrat system får kritik: “Riskerar patienter”
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Senaste nytt
Rätt företagsförsäkring online på ett ögonblick
Lika enkelt att köpa företagsförsäkring som det är att shoppa kläder. Se ditt pris direkt!
Ge årets julgåva till forskningen – så får du vårt hjärta
Ge årets julgåva till Hjärt-Lungfonden, så får du vårt hjärta i form av ett elegant diplom, ett digitalt julkort och en e-postsignatur.