Dagens PS

Genmodifierade myggor bekämpar denguefeber

Mygga av arten Aedes aegypti som är den art som genmodifierats för att bekämpa denguefeber
Mygga av arten Aedes aegypti som är den art som genmodifierats för att bekämpa denguefeber. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 29 feb. 2024Publicerad: 29 feb. 2024

Det brittiska bioteknikbolaget Oxitec satsar på att lösa Brasiliens ökande fall av denguefeber genom att släppa ut genmodifierade myggor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hittills i år har över 973 000 troliga fall av denguefeber upptäckts i Brasilien och landet står inför ett massivt utbrott av sjukdomen, det rapporterar Reuters.

Genmodifierade mygghanar

I staden Suzano ska genmodifierade myggor förhoppningsvis hjälpa till att stävja utbrottet. Hanar av myggarten Aedes aegypti har genmodifierats av bioteknikbolaget Oxitec.

De genmodifierade mygghanarna bär på en gen som dödar deras honkönade avkommor innan de blir könsmogna och eftersom det bara är honmyggor som sticker och sprider sjukdomar ska det minska spridningen av denguefeber.

Oxitecs Natalia Ferrera berättar att när de släpper ut myggorna i ett område och jämför myggpopulationen i det området med ett där genmodifierade myggor inte släppts ut, minskar beståndet alltid med 90 procent.

“Med andra ord har det behandlade området 90 procent färre myggor än området där inget utsläpp har gjorts”, säger hon till Reuters.

Minska fallen av denguefeber

En av de brasilianska städer som använder Oxitecs metod är Suzano, efter att staden tidigare i februari utropat en nödsituation.

Stadens borgmästare säger att han hoppas att metoden ska minska fallen av denguefeber med 20 procent så att nödsituationen kan hävas.

ANNONS

Enligt Brasiliens hälsoministerium har 195 människor dött av denguefeber, men hundratals fall undersöks fortfarande.

Denguefeber

Denguefeber orsakas av ett virus som sprids av myggor i släktet Aedes. Sjukdomen finns i tropiska länder i Afrika, Asien och Mellan- och Sydamerika. Den kan även förekomma i södra Europa.

De flesta som drabbas får bara övergående feber, men en del kan få huvudvärk, smärtor i rygg, muskler och leder, samt kärlsprängda ögon.

Ofta uppträder hudutslag efter några dagars sjukdom. Punktformiga hudblödningar kan i senare skede ses, främst på fotryggar, händer och i armhålor.

Några få som smittas drabbas av blödarfeber, som är ett allvarligt sjukdomstillstånd, det kännetecknas av blödningar i de inre organen och kan leda till döden.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Läs mer: Denguefeber i södra Europa redan på 2020-talet Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

Barnsparande behöver inte bara vara en kärlekshandling – det kan även vara ett sätt att ge dina barn en stabil start i livet. Men vad händer när det lilla sparkontot växer till sig och når gränser du kanske inte visste fanns? Med lite planering och kunskap kan du undvika oönskade överraskningar och samtidigt maxa deras […]