Dagens PS

Generationer - finns de ens?

generationer
Olika ålder finns åtminstone. Foto: Rod Long, Unsplash
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 28 juli 2023Publicerad: 28 juli 2023

Den ena generationen hatar den andra, alla tycker illa om en viss generation och alla anser vi oss tillhöra den bästa. Men forskare undrar nu: Finns det ens generationer?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Pew Research Center har ägnat decennier åt undersökningar och forskning om vad varje generation tänker, känner och gör.

Men sent i våras meddelade Pew att de inte längre ska använda generationsetiketter som millennial och Gen Z i sin forskning.

MISSA INTE: Katastrof! Sveriges ekonomi krymper 3,6 procent (Dagens PS)

Problemet, säger Kim Parker, centrets chef för forskning om sociala trender, är att det vi kallar en generation täcker ett för stort tidsintervall för att ge någon användbar insikt.

Generationer sträcker sig över 15 till 18 år vilket gör det utmanande att seriöst nagla fast ett gäng egenskaper som realistiskt sett gäller hela gruppen.

Svårt generalisera

En 27-åring kommer sannolikt att uppleva dagens blixtsnabba sociala och tekniska förändringar annorlunda än en 39-åring, till exempel, även om båda anses vara millennials, enligt Pews definition.

Och det kan vara svårt att generalisera om en generation vars äldsta medlemmar redan var ute i arbetslivet när lågkonjunkturen 2008 slog till men där de yngsta just var på väg ur grundskolan, påpekar Business Insider.

Pew kommer att omformulera generationsforskning i sammanhanget “ålderskohorter”: grupperingar av människor som föddes inom en viss tidsram och som kan ha upplevt stora samhälleliga händelser på meningsfullt liknande sätt.

ANNONS

“Till exempel kan det vara en grupp/kohort som blev myndig när Obama var president, eller unga vuxna som gick på college under pandemin, eller så kan vi gruppera människor efter födelsedecennium”, säger en talesperson för Pew.

ANNONS

Senaste nytt

Vettigt jämföra – eller?

“Frågan är inte om unga vuxna idag skiljer sig från medelålders eller äldre vuxna idag”, skriver Parker.

“Frågan är om unga vuxna idag skiljer sig från unga vuxna vid någon specifik tidpunkt i det förflutna.”

Pews tillkännagivande väcker frågor om giltigheten av strömmen av generationsinnehåll som vi har fått del av.

Finns det verkligen en sammanhållen Gen Z? Är det vettigt att jämföra millennials med boomers? Är 20-åringar alltid bara 20-åringar?

”Bara påhitt”

Grunden för Pews beslut är egentligen att generationer helt enkelt är påhittade.

Men då är frågan; om generationer är falska, varför bryr vi oss så mycket om dem?

ANNONS

Sociologen Karl Mannheim utvecklade föreställningen om “generationsenheter” i sin essä “The Problem of Generations” 1928.

När en grupp människor upplever en historisk eller kulturell händelse i en formativ ålder, hävdade Mannheim, utvecklar de ett distinkt medvetande som blir en del av deras gemensamma identitet.

Kvasi-vetenskap?

Medan idén om generationer genomsyrade samhället i decennier, kan dagens besatthet av ålderskohorter spåras till 1992 års bok “Generations”.

I en färsk artikel menar man att bokens författare, William Strauss och Neil Howe, drog “en lång linje av kvasi-vetenskapligt romantiskt historiskt generationstänkande” för att hjälpa till att popularisera dagens generationsterminologi.

”Förmodade drag”

“Sedan lanseringen av Strauss och Howes inflytelserika bok har generationsetiketterna “Baby Boomer”, “Gen X”, “Millennials” och “Gen Z” dykt upp i dussintals pocketböcker, tusentals tidningsrubriker och överallt. sociala medier”, påpekar artikelförfattarna.

“Var och en av dessa etiketter är förknippade med ett paket av förmodade psykologiska drag, beteendemönster och politiska åtaganden som är typiska för varje respektive generation.”

Ignorerar ras och kön

ANNONS

Generationsdiskussioner tenderar också att ignorera kritiska variabler som ras, utbildning och kön.

Pews forskare har påpekat hur generationsstereotyper präglas av ett överklass-perspektiv – och att de ofta förstärker punkter av upplevd skillnad istället för att spegla likheterna mellan grupper.

Man kan se det som att generationsskillnader har låtits stelna till en enkel uppsättning schabloner för annonsörer, skribenter och konsulter och låter informationsluckor fyllas av generaliseringar och slagord.

Kommer ur vilja

Men Philip N. Cohen, sociolog vid University of Maryland, College Park, påpekar också att generaliseringar ofta kommer ur en medkännande mänsklig önskan att få kontakt med varandra.

Generationsprat, säger han, kan faktiskt hjälpa människor att förstå varandra. ”Stereotyper är faktiskt väldigt kraftfulla, vare sig du gillar det eller ej”.

För Generation Z är kopiatorer komplicerade – Dagens PS

Generation Z är ett problem för lyxindustrin – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS