Dagens PS

Gates: Mätta barn skulle förvandla världshälsan

Bill Gates ser stora hälsovinster i att bekämpa barnhunger
Hungriga barn ställer till det rejält för världshälsan. Bill Gates skriver i the Economist om varför vi bör göra vad vi kan för att mätta världens ungar. (Bild: TT / Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 17 sep. 2024Publicerad: 17 sep. 2024

Den som är född under andra halvan av 1900-talet är också van med att människor i världen generellt sett får det bättre. Mindre svält och bättre möjligheter. Men de senaste åren har tagit en sorglig vändning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Världens utveckling tog i mångt och mycket ett språngsteg i början av det innevarande seklet. Men de senaste fem åren har viktiga delar av utvecklingen bromsat in. Inte minst gällande världshälsan och svält.

Det gäller för i princip alla frågor som Bill & Melinda Gates stiftelse arbetar med. Från att bekämpa fattigdom till att sätta fler barn vid skolbänken. Men frågan där det märks tydligaste är frågan om den globala folkhälsan, skriver miljardären och filantropen Bill Gates i the Economist.

“Vi behöver investera i världshälsan för att skydda barn från hungerns värsta effekter, begränsa effekterna av klimatförändringarna och sporra ekonomisk tillväxt. Genom att se till vårt förflutna kan vi få inspiration om hur vi ska få igång processen”, skriver Bill Gates i the Economist.

Världhälsan tog ett språng efter millenieskiftet

Mellan år 2000 och 2020 såg världshälsan ett språng. Barnadödligheten föll med 50 procent, trots en växande världsbefolkning. Förekomsten av de dödligaste smittsamma sjukdomarna halverades också. Utvecklingen ägde framför allt rum i de mest utsatta områdena i världen.

Men sedan pandemin slog till så har utvecklingen stannat av.

De senaste åren har präglats av några av de svåraste utmaningarna på över 50 år och världen brottas med nya krig, svår inflation och växande skulder på såväl privat som statlig nivå. Biståndet och den globala utvecklingen står inte pall för trycket.

ANNONS

Senaste nytt

Svält bakom barnadödlighet

När barn dör i världen så beror det till hälften av gångerna på undernäring. Klimatförändringar förvärrar problemet genom att orsaka torka och översvämningar. Miljontals barn kommer att drabbas under de kommande 25 åren, och konsekvenserna blir allvarliga även för barnen som överlever.

ANNONS

Svår undernäring leder till att barn inte når sin fulla potential varken mentalt eller fysiskt. Konsekvenserna är katastrofala ur såväl ett hälsoperspektiv som rent ekonomiskt.

Svår undernäring bland barn leder, i genomsnitt, till att barnet klarar av fem färre skolår än välnärda barn och studier visar att den som gått hungrig som barn i genomsnitt tjänat 10 procent mindre och har 33 procent lägre chans att ta sig ur fattigdom.

Därför menar Gates att vi måste investera i och skydda barns genom att bekämpa hungersnöd och svält. Det gör man bäst genom att bekämpa klimatförändringar och genom att sporra ekonomisk tillväxt. Vår historia har gott om exempel på hur vi kan göra detta.

Hälsasprånget som lyfte världshälsan

Vad var det egentligen som gjorde att vi lyfte världshälsan från 2000 till 2020?

Det var en kombination av ett nytt politiskt ledarskap präglat av humanism, hundratusentals personer världen över som kämpat för folkhälsan och bättre spridning av läkemedel till platser som läkare sällan besöker.

“Men det var också en ytterligare och helt avgörande faktor – en liten ökning av biståndsnivåerna”, skriver Bill Gates i the Economist.

Från 2000 började världens rikaste länder öka sitt bistånd till utvecklingsländerna. Under de tjugo första åren på seklet ökade OECD-länderna det genomsnittliga biståndet till 0,33 procent av BNP, från 0,22 procent.

För tillfället har världshälsans positiva trend stannat av. Men Bill Gates ser ljust på framtiden.

ANNONS

“Jag är optimistisk. Jag tror att vi kommer att få se en andra akt för världshälsan. Även i en värld där andra utmaningar kräver vårt fokus så kommer satsningarna på biståndet att komma tillbaka.”

Två förslag från Bill Gates

Gates föreslår i första hand två saker som behöver göras för världshälsans utveckling.

Dels behöver världen återinvestera sig i arbetet som låg bakom utvecklingen i början av seklet, särskilt investeringar i att få ut viktiga vaccin och mediciner där de behövs som mest. Det räddar miljontals liv varje år.

Men man behöver också blicka framåt, enligt Gates. Vi har en mängd spännande forskning i vår pipeline och de vetenskapliga genombrotten behöver komma hela världen till gagn. Den första hälsokrisen som behöver hanteras är undernäringen.

Genom att mätta fler med näringsrik mat kan en lång rad globala hälsoproblem besegras. Det möjliggör ekonomisk tillväxt och lägger grunden för lösningen på världens mest extrema fattigdom.

Att bekämpa undernäring har dessutom en rad mindre uppenbara hälsofördelar. Vaccin fungerar bättre på mätta patienter. Dödliga sjukdomar som malaria och urinvägsinfektioner skördar färre liv bland välnärda.

Det finns stora framgångar att skörda för mänskligheten om vi lyckas bekämpa hungern och undernäringen i världen, menar en hoppfull men allvarlig Bill Gates.

Läs även: Resistenta bakterier allt farligare – äldre drabbas värst. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]