Dagens PS

Gamla möss blev unga igen – funkar det på oss?

Gamla möss blev unga igen och forskarna menar att de funnit hemligheten bakom åldrandet
Gamla möss blev unga igen och forskarna menar att de funnit hemligheten bakom åldrandet. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 14 maj 2024Publicerad: 13 jan. 2023

I Boston Labs har gamla blinda möss fått tillbaka synen och utvecklat yngre, smartare hjärnor, friskare muskler och njurvävnad.

ANNONS
ANNONS

Förutom att åldrandet vänts tillbaka hos gamla möss har unga möss åldrats i förtid med förödande resultat för nästan alla deras vävnader, det rapporterar CNN.

Åldrande är en reversibel process

Experimenten visar att åldrande är en reversibel process som kan drivas framåt och bakåt efter behag, det menar anti-aging-experten David Sinclair.

Han är professor i genetik vid Blavatnik Institute vid Horward Medical Scool och meddirektör för Paul F. Glenn Center for Biology of Aging Research, samt huvudförfattare till en vetenskaplig artikel om forskningen.

David Sinclair säger att våra kroppar har en säkerhetskopia av vår ungdom som kan utlösas för att regenerera dem.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

Informationsteorin om åldrande

Artikeln om experimenten publicerades i går och den utmanar den vetenskapliga övertygelsen om att åldrandet är ett resultat av genetiska mutationer som försvagar vårt DNA och skapar ett skrotupplag av skadad cellvävnad som kan leda till försämring, sjukdom och död.

David Sinclair menar att det inte skräp eller skador som får oss att bli gamla.

“Vi tror att det är en förlust av information, en förlust av cellens förmåga att läsa sitt ursprungliga DNA så att den glömmer hur den fungerar, på ungefär samma sätt som en gammal dator kan utveckla skadad programvara. Jag kallar det informationsteorin om åldrande”, säger han till CNN.

ANNONS

Förändra synen på åldrande

Jae-Hyun Yang, genetikforskare vid Sinclair Lab och medförfattare till den vetenskapliga artikeln, säger att han förväntar sig att resultaten kommer förändra vårt sätt att se på åldrandet och hur vi behandlar åldersrelaterade sjukdomar.

DNA kan ses som kroppens hårdvara, men det är epigenetiska förändringar som styr åldrandet och epigenomet kan ses som kroppens mjukvara.

Enligt National Human Genome Research är epigener proteiner och kemikalier som finns på varje gen och väntar på att berätta för genen vad den ska göra, var den ska göra det och när.

Slår på och av gener

Epigenerna slår bokstavligen på och av gener och den processen kan utlösas av föroreningar, miljögifter, rökning, inflammatorisk kost eller kronisk sömnbrist.

När DNA bryts eller skadas blir kroppens cellulära process korrumperad.

“Cellpaniken och proteiner som normalt skulle styra generna blir distraherade av att behöva gå och reparera DNA. Då hittar de inte alla tillbaka till där de började, så med tiden blir det som en pingismatch, där bollarna hamnar över hela golvet”, säger Jae-Hyun Yang till CNN.

Vet inte vad programvaran är

ANNONS

“Det häpnadsväckande fyndet är att det finns en säkerhetskopia av programvaran i kroppen som du kan återställa. Vi visar varför den programvaran blir skadad och hur vi kan starta om systemet genom att trycka på en återställningsknapp som återställer cellens förmåga att läsa genomet korrekt igen, som om den var ung”, säger David Sinclair till CNN.

Enligt honom spelar det ingen roll vilken ålder kroppen har, eller om den är frisk eller sjuk. När processen har utlösts kommer kroppen komma ihåg hur man regenererar och blir då ung igen.

Dock, tillägger han att de ännu inte vet vad den programvaran är, än så länge vet forskarna bara att det går att vända omkopplaren.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Medicin mot åldrande kan vara nära

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Så använder kriminella kryptovalutor
Spela klippet

Så används kryptovalutor av kriminella

Intresset för kryptovalutor har skjutit i höjden i takt med att bitcoin och andra digitala tillgångar når nya rekord. Samtidigt växer oron för att tekniken utnyttjas för olagliga syften, såsom penningtvätt. Advokat Niklas Sinander, expert på området, berättar om utmaningarna och de åtgärder som vidtas för att stävja missbruk. Attraktiv för kriminella – Kryptotillgångar har […]