Dagens PS

Funmed tar in kapital för att stoppa livsstilssjukdomar

Medtechbolaget Funmeds vd Martin Engberg och bolagets grundare Peter Martin. (Foto: Funmed)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 12 okt. 2021Publicerad: 12 okt. 2021

Svenska Funmed vill undvika livsstilssjukdomar genom att kartlägga patienters livsstil och biokemi. Bolaget tar nu in 25 miljoner kronor för att förändra den västerländska sjukvården.

ANNONS
ANNONS

Medicinteknikbolaget Funmed verkar inom funktionsmedicin och kartlägger patienters biokemi med labbtester och analys av livsstil. Med det som hjälp menar man att några av västvärldens vanligaste livsstilssjukdomar kan behandlas. Det handlar om exempelvis astma, diabetes typ 2, hjärt- och kärlsjukdomar, mag- och tarmrelaterade sjukdomar, metabolt syndrom samt många autoimmuna sjukdomar.

Bolagets vd Martin Engberg förklarar att de, till skillnad från den traditionella vården som i huvudsak arbetar med symptomlindrande medicinering, söker och behandlar grundorsakerna till livsstilssjukdomarna.

”Vi är inte motståndare till konventionell sjukvård, men nuvarande vårdsystem har sina rötter i 1900-talet. Den traditionella vården är väldigt bra på att behandla akuta sjukdomar, men är inte riggad för kroniska livsstilssjukdomar”, säger Martin Engberg till Dagens Industri.

En logisk utveckling

Enligt bolagets grundare, läkaren och forskaren Peter Martin, går 80 procent av Sveriges sjukvårdsbudget till livsstilsrelaterade sjukdomar medan bara 3 procent satsas på preventiva insatser. Han tror att funktionsmedicin i framtiden kommer bli en självklar del av den konventionella vården.

”Det här är inte alternativmedicin utan en logisk utveckling av den konventionella medicinen. Den är datadriven och bygger på vetenskap där vi ser hela individen och gör den frisk inifrån. Vi måste se en omställning i samhället, för skattepengarna kommer inte att räcka till att ta hand om alla gamla och sjuka,” säger han till Di.

Europas största funktionsmedicinska klinik

Som privatkund hos Funmed är normalpriset cirka 40 000 kronor, i det ingår omfattande utredningar och läkarbesök.

Peter Martin förklarar att de lägger ett pussel med tusen bitar kring varje patient, alla patienter får svara på 300 frågor om sin hälsa och livsstil, sedan kartläggs 300 olika labbvärden som bland annat mäter blod, tarmflora och urin.

ANNONS

Därefter sammanställs alla labbsvar och en individuell behandlingsplan tas fram, patienterna får även en hälsocoach som hjälper dem med livsstilsändringen. Funmed är i dag Europas största funktionsmedicinska läkarklinik. Bolaget omsatte 23 miljoner kronor år 2020 och hade ett minusresultat på 3,1 miljoner kronor.

Ska expandera internationellt

Nu tar bolaget in 25 miljoner kronor för en internationell expansion. Kapitalresningen värderar bolaget till 200 miljoner kronor. Den största delen av vården har hittills skett fysiskt och endast 20 procent har skett via digitala plattformar men i oktober lanserar bolaget en egenutvecklad digital plattform.

”Vår målsättning är ambitiös. Funmed vill vara den drivande kraften att förändra västerländsk vård, från reaktiv till proaktiv. Den nya plattformen kommer göra funktionsmedicin skalbar”, säger Martin Engberg till Di.

Kundkretsen består i dag till stor del av privatpersoner men bolaget har precis startat en satsning mot företag.

Läs mer: Rapport: Life Science “juvel” i huvudstadsregionen

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]