Vi reste på oss – det gav oss musik. Vi slutade gå på alla fyra och gick över till att gå på fötterna. Det utvecklade språket och musiken.
Fötterna på jorden – då blev det musik


Mest läst i kategorin
En ”gånglåt” har du hört talas om. Det är, formellt men banalt uttryckt, ”en typ av melodi inom spelmansmusiken som är avsedd att gå till”.
”Gärdebylåten” är den kanske mest kända i Sverige, ”Delsbo brudmarsch” och ”Gånglåt från Äppelbo” två av konkurrenterna till titeln.
Att det här med musikalitet kan förklaras just av att vi går, har du däremot möjligen inte hört talas om.
Så är det i alla fall enligt ny forskning från läkaren och forskaren Matz Larsson vid Örebro universitet. Han konstatera att vår tvåbenthet kan förklara både musikalitet och språk.
”Det förklarar även varför löpning och promenader gynnar kreativiteten”, säger han.
Ljuva toner ska minska resestress. Dagens PS
Två ben i stället för fyra
Tillsammans med Dean Falk, professor i antropologi i Florida, har Matz Larsson publicerat en artikel i tidskriften ”Current Anthropology”, vilken handlar om hur människans övergång till att gå på två ben i stället för fyra, inte bara förändrat hur vi rör oss utan även hur vi tänker och kommunicerar.
”Tvåfota gång skapar genom fotstegen rytmiska och mer förutsägbara rörelseljud, jämfört med hur vår närmaste släkting schimpansen rör sig på alla fyra, med oregelbundna steg bland prasslande trädgrenar”, säger Matz Larsson.
Senaste nytt
Då kan vi lyssna av
När två personer går i takt kan vi lyssna av omgivningen. Det blir tysta intervall mellan stegen – och när de är synkade kan hjärnan gruppera ljuden och särskilja fotstegen från ljud i omgivningen.
Redan i magen påverkas vi som ofödda av mammans rytmiska fotsteg. Barnet i magen gungar upp och ner i takt med mammans steg och det aktiverar både hörsel, balans och känsel.
Fotstegen har en takt på ungefär 120 slag per minut, vilket även är samma takt som mycken musik.
Fotstegen liknar musik
Hjärtljud har en annan rytm, ungefär 70 slag i minuten och stimulerar endast hörseln, säger forskaren.
”Det innebär att fotstegen ger en betydligt mer musikliknande upplevelse. Spädbarn blir lugna av att vaggas. Kanske är det för att det liknar situationen när mamman promenerade omkring under graviditeten?”
Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Kreativ av att gå och springa
Själv har Matz Larsson noterat sambanden via motion.
”För egen del märker jag att löpning och promenader gynnar kreativitet och kan skapa nya tankar – och att promenera med en vän gynnar tankeutbytet”.
Det var Matz Larssons son som fick honom att börja fundera över hur människans känsla för rytm och musik uppstod.
”Min son Filip har Downs syndrom och är en stor älskare av musik. Han har en speciell rytmisk förmåga och gillar att gå i takt med pappa. De ljud som uppstår när vi går tillsammans ersätter snacket – han talar inte med ord längre utan via tecken. Filip fick mig att tänka utanför boxen”, säger Matz Larsson.
Musikgenren som boostar din produktivitet. Dagens PS
Ulvaeus i miljardaffär: Vill omdefiniera hur musik upplevs. Realtid

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.