Dagens PS

Fortfarande många driftsstopp i svensk sjukvård

Antalet förlorade arbetstimmar på grund av driftsstopp i svensk sjukvård har minskat sedan förra året, men fortfarande går många arbetstimmar förlorade
Antalet förlorade arbetstimmar på grund av driftsstopp i svensk sjukvård har minskat sedan förra året, men fortfarande går många arbetstimmar förlorade. (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 05 okt. 2023Publicerad: 05 okt. 2023

Den arbetstid som går förlorad inom svensk sjukvård på grund av IT-relaterade störningar och driftsstopp har minskat med drygt 25 procent sedan förra året.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För snart ett år sedan rapporterade Dagens PS om att svensk sjukvård förlorar över fem timmars arbetstid per person och vecka på grund av driftsstopp. Nu har antal förlorade arbetstimmar minskat, det framgår av Sotis årliga sjukvårdsrapport.

22 arbetsdagar om året

Förra året gick 5,1 timmar per anställd och vecka förlorade på grund av driftsstopp i svensk sjukvård, vilket motsvarar cirka 30 arbetsdagar per anställd och år.

Nu har antalet förlorade arbetstimmar minskat med 25 procent, men fortfarande går hela 3,8 timmar förlorade per anställd och arbetsvecka, vilket motsvarar 22 arbetsdagar per anställd och år.

Anledningen till att den arbetstid som läggs på avbrott har minskat uppges vara tekniska lösningar som ger bättre överblick i system, enheter och applikationer.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

Kritiskt med avbrott

Den svenska sjukvården blir allt mer digitaliserad och fler enheter och ny teknik tas hela tiden i bruk. Det förbättrar patientvården och reducerar kostnader, men för även med sig ökad risk för IT-relaterade störningar och avbrott.

IT-avbrott och störningar är särskilt kritiska inom vården eftersom det handlar om patientsäkerhet. Det handlar dock även om personalens arbetssituation.

”Tekniken inom vården i dag består av komplexa nätverk av hårdvara, mjukvara och molnbaserade applikationer parallellt med föråldrade tekniska system”, säger Stefan Spendrup, Väst- och Nordeuropachef på Soti, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Han förklarar att för att sjukhus och vårdinstitutioner ska drivas effektivt behöver alla komponenter vara synkade.

“Fungerar teknik och system som de ska blir vården smidigare, säkrare och snabbare och främjar interaktionen mellan vårdgivare och patienter. Men en störning i någon del kan vara förödande för drift och patientvård och kan bokstavligen få livshotande konsekvenser”, säger han i pressmeddelandet.

Sverige inte sämst

Sotis rapport omfattar flera länder världen över och på global nivå går i genomsnitt 3,4 arbetstimmar per anställd och vecka förlorade.

Storbritannien, Kanada och Mexiko rapporterar minst uppskattad förlorad arbetstid, 2,9 timmar. Tyskland och Australien rapporterar mest förlorad arbetstid, 3,9 timmar.

“Oavsett om avbrotten beror på tekniska- eller säkerhetsrelaterade problem blir konsekvenserna ofta stora och negativa. Produktivitets- och intäktstapp, bristande patientsäkerhet, dataförlust och skadat rykte är några av konsekvenserna”, säger Stefan Spendrup i pressmeddelandet.

Enligt honom uppgår kostnaden för IT-relaterade avbrott inom vården globalt till mellan 5 300 och 9 000 dollar per minut, mellan cirka 58 179 och 98 794 kronor.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Vården missar möjligheterna med digitalisering Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Makro

Så kan Trump-tullarna påverka dig

30 dec. 2024
De största ekonomierna och kampen om den globala makten
Spela klippet
Makro

De var världens största ekonomier 2024

30 dec. 2024
ANNONS
Spela klippet

Så kan Trump-tullarna påverka dig

Donald Trumps föreslagna handelstullar har fått en av världens mest framstående ekonomer att dra paralleller till den stora depressionen. Simon Johnson, Nobelpristagare och professor vid MIT, menar att tullarna kan trigga en farlig nedåtgående spiral. USA:s tidigare president Donald Trump föreslår nu omfattande tullar på kinesiska varor, upp till 60 procent. För resten av världen […]