Förslaget att bolag som försent anmäler brist på läkemedel riskerar böter på upp till 100 miljoner kronor kan orsaka ännu större läkemedelsbrist, det varnar nu branschen för.
Förslaget kan försämra tillgången på läkemedel
Mest läst i kategorin
I slutet av januari presenterade regeringen en proposition som bland annat innehåller ett förslag om att Läkemedelsverket ska få utdöma sanktionsavgifter mot bolag som anmäler läkemedelsbrist försent.
Kan få allvarliga konsekvenser
Förslaget kommer på grund av att antalet restanmälda läkemedel ökar, vilket ökar risken för att vi får en bristsituation.
Sanktionsavgiften föreslås ligga på mellan 25 000 och 100 miljoner kronor. Branschorganisationen Lif – de forskande läkemedelsföretagen, tycker att regeringens förslag på höga straffavgifter är mycket oroande.
“Tvärtemot förslagets syfte att säkra tillgången till läkemedel kommer resultatet att få allvarliga konsekvenser för läkemedelsförsörjningen och medföra stora risker för patienterna”, skriver Anders Blanck, vd Lif, i en debattartikel.
Han skriver vidare att branschen inte motsätter sig att sanktionsavgifter införs, men att de måste vara rimliga för att resultatet av dem inte ska bli det direkt motsatta till syftet.
Sänder olyckliga signaler
Johan Sjöberg, säkerhets- och försvarspolitisk rådgivare på Svenskt Näringsliv, tycker att förslaget sänder olyckliga signaler om att man misstror vissa bolags hederlighet.
Han säger att läkemedelsbranschen och myndigheter alltid har haft ett bra samarbete och att företagen absolut inte har något emot ett sanktionssystem, de vill göra rätt, men störningar och förseningar kan uppstå.
“Och det här förslaget sänder ut olyckliga signaler om att man misstror hederligheten i vissa läkemedelsföretag. Man utgår ifrån att det finns ett uppsåt och det ger helt fel signaleffekt”, säger Johan Sjöberg till Tidningen Näringslivet.
Riskerar att få motsatt effekt
Bengt Mattson, sakkunnig på Lif, tycker att den orimliga nivån på de föreslagna sanktionsavgifterna ökar risken i branschen och tror att förslaget riskerar att få motsatt effekt och leda till att läkemedelsbolag undviker den svenska marknaden.
“Risken är ju att läkemedelsföretagen plockar bort läkemedel från marknaden. Det kan handla om läkemedel med ett lågt försäljningspris, en liten volym eller med en komplex leveranskedja som kan försvåra för företaget att identifiera en eventuellt kommande brist i tid”, säger han till TN.
Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Bristen på läkemedel: Allt fler restanmälningar
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.