Dagens PS

Forskning: Förlängd fertilitet kan ge längre liv

När en kvinna är i 30-årsåldern fungerar hennes kropp på topp, men hennes äggstockar visar redan tydliga tecken på åldrande.
När en kvinna är i 30-årsåldern fungerar hennes kropp på topp, men hennes äggstockar visar redan tydliga tecken på åldrande. (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 22 aug. 2022Publicerad: 22 aug. 2022

Forskning visar att när en kvinnas fertilitet förlängs kan även hennes liv förlängas eftersom äggstockarna producerar hormoner som är viktiga för hälsan.

ANNONS
ANNONS

En kvinnas äggstockar åldras mer än dubbelt så fort som andra vävnader i kroppen, något som inte bara påverkar fertiliteten utan även den långsiktiga hälsan, det rapporterar CNN.

“Äggstockar är väldigt konstiga, väldigt udda när det gäller resten av människokroppen. Vi kan tänka på dem som en accelererad modell för mänskligt åldrande”, säger Jennifer Garrison, biträdande professor vid Kaliforniens Buck Institute for Research on Aging, till CNN.

Buck Institute for Research on Aging är världens första biomedicinska forskningsinstitution som uteslutande ägnas åt vetenskapen om åldrande. 

Äggstockarna blir gamla redan i 30-årsåldern

“När en kvinna är i slutet av 20- eller början av 30-årsåldern, fungerar resten av hennes vävnad på topp, men hennes äggstockar visar redan tydliga tecken på åldrande”, sade Jennifer Garrison till en publik på Life Itself, ett hälso- och välbefinnande som presenterades i år i samarbete med CNN.

Hon tillade att de flesta kvinnor lär sig om sina äggstockar och om deras funktion först när de går till doktorn för att de vill använda dem för första gången och får då reda på att de är geriatriska. Men konsekvensen av åldrande äggstockar sträcker sig bortom fertiliteten, särskilt under klimakteriet och manopausen.

ANNONS

Senaste nytt

Genomsnittsåldern för menopausen är 51

Jennifer Garrison säger till CNN att när äggstockarna slutar fungera på grund av klimakteriet slutar de att tillverka hormoner som är viktiga för den allmänna hälsan. Det ökar dramatisk risken för stroke, hjärtsjukdomar, sömnlöshet, kognitiv nedgång, benskörhet, artrit och viktökning.

I Sverige har kvinnor i genomsnitt sin sista menstruation vid 51 års ålder, men det är vanligt att menopausen inträffar från 40 till 57 års ålder. Kvinnor som röker får i genomsnitt sin sista menstruation två år tidigare än kvinnor som inte röker, det skriver 1177.

ANNONS

Senare menopause tenderar ge längre liv

“Studier visar att kvinnor som har senare manopaus tenderar att leva längre och har en förbättrad förmåga att reparera sitt DNA,” säger Jennifer Garrison till CNN.

Hon förklarar att kvinnor med naturlig menopaus före 40 års ålder löper dubbelt så stor risk att dö tidigt jämfört med kvinnor som går igenom ett naturligt klimakterium med menopause i en ålder mellan 50 och 54 år.

Om forskningen skulle kunna komma på ett sätt att sakta ned äggstockarnas åldrande skulle kvinnor ha större reproduktiva valmöjligheter samtidigt som uppkomsten av åldersrelaterade sjukdomar skulle fördröjas vilket i sin tur förhoppningsvis skulle förlänga livet.

Vet inte varför äggstockar åldras så snabbt

Vetenskapen vet inte varför kvinnors äggstockar blir geriatriska redan i 30-årsåldern, en anledning till det är den historiska avsaknaden av forskningsanslag för reproduktionsforskning, dessutom har forskningen generellt ignorerat kvinnor, som ansågs vilseleda datan det menar Jennifer Garrison. Det har lyckligtvis ändrats i dag.

Förlängning av fertiliteten kommer vara ett resultat av reproduktionsforskningen men inte för att kvinnor ska kunna få barn i 50-, 60-, och 70-årsåldern utan för att det bästa sätter att undvika hälsopåverkan av menopausen är att förlänga äggstockarnas liv, det menar Kara Goldman, docent i obstetrik och gynekologi vid Northwesterns Feinberg School of Medicine, skriver CNN.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Rykte: Nästa Applewatch larmar om du får feber

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]