Brittiska forskare utvecklar mikroskopiska projektiler med cancerdödande virus som kan injicieras och magnetiskt guidas till cancertumörer för att attackera dem.
Forskning: Cancerdödande virus guidas till tumörer
Projektet leds av forskare från Sheffield University och involverar två olika forskningsfält, det ena handlar om virus som kan attackera cancertumörer och det andra handlar om jordbakterier som producerar magneter som de använder för att rikta in sig mot jordens magnetfält.
“Vi tar en typ av virus som naturligt riktar sig mot tumörer och utvecklar sätt att hjälpa dem att nå tumörer i kroppen genom att utnyttja bakterier som gör magneter. Det är en tvillingstrategi och den är mycket lovande, tycker vi”, säger Munitta Muthana, en av projektets ledare, till The Guardian.
Onkolytiska virus
De cancerbekämpande virus som används kallas onkolytiska virus och förekommer naturligt men kan även modifieras så att deras effektivitet förbättras och risken att de ger sig på och infekterar friska celler begränsas.
När en cancercell infekteras med ett onkolytiskt virus spricker den och dör. Det nationella läkemedelsverket i USA, FDA, har godkänt användningen av ett modifierat herpes simplex-virus kallat T-Vec, som infekterar och dödar cancerceller. Det används nu för att behandla hudcancern melanom.
Behandla fler typer av cancer
De brittiska forskarna vill nu öka antalet cancertumörer som kan behandlas med onkolytiska virus och prioriterar i sin forskning bröst- och prostatacancer.
“Problemet är att onkolytiska virus drar till sig uppmärksamheten från kroppens immunförsvar och endast huddjupa tumörer kan hanteras på detta sätt innan virusen ganska snabbt blockeras av våra cellförsvar”, säger Faith Howard, en annan av projektets ledare, till The Guardian.
Forskarnas lösning är att täcka virusen med magnetiska partiklar, injiceras dem i blodet och sedan snabbt, med hjälp av en magnet, guida dem direkt till tumören de ska angripa, så att kroppens immunförsvar inte hinner angripa viruset.
Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Ny kunskap om hur bröstcancer i tidigt stadium sprids
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.