Personer med Alzheimers tenderar att sakna flera av de viktiga näringsämnena som håller hjärnan i trim. Det framgår av ny amerikansk forskning.
Forskare: Så kan vi bromsa Alzheimers
Mest läst i kategorin
Det handlar om ny forskning publierad i Journal of Alzheimers Disease.
Bakom forskningen står professor C. Kathleen Dorey och ett forskarteam vid Virginia Tech Carilion School of Medicine.
De har analyserat hjärnan hos 31 donatorer vars medelålder var 75 år och där de flesta, dock inte alla, dött i Alzheimers, rapporterar Fortune.
Jämfört hjärnor
När forskarna jämfört med ”opåverkade” hjärnor har man funnit att hjärnan hos personer med Alzheimers hade ungefär hälften av nivån av fem mikronäringsämnen.
Det handlar om vitaminer och mineraler som är centrala för kroppens funktion men bara behövs i små mängder.
Fem näringsämnen
De fem näringsämnen är lykopen, retionol, lutein, zeaxanthin och vitamin E.
Alla fem är antioxidanter som kan förhindra eller fördröja vissa cellskador.
Lykopen, lutein och zeazantin är också karotenoider, näringsrika ämnen som finns i frukt och grönsaker.
Tidigare stora studier har också funnit att risken att utveckla Alzheimers är betydligt lägre hos dem som har en kost rik på karotenoider eller har höga nivåer av lutein och zeaxantin i blodet, enligt C Kathleen Dorey.
Nyckeln till Alzheimers?
“Denna studie, visar för första gången, underskott i viktiga dietantioxidanter i Alzheimers hjärnor,” säger Dorey i ett pressmeddelande om studien.
“Vi tror att karotenoidrika dieter kommer att hjälpa till att hålla hjärnan i toppskick i alla åldrar.”
Relaterade artiklar:
Ny studie visar hur goda kostvanor kan förlänga livet – Dagens PS
Studie: Att vistas i naturen minskar medicinbehov – Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.