Dagens PS

Forskare har spelat in en döende mans hjärna

Neuroforskare har av misstag spelat in en döende hjärna med EEG när de undersökte en 87-årig man med epilepsi
Neuroforskare spelade av misstag in en döende hjärna med EEG när de undersökte en 87-årig man med epilepsi. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 27 feb. 2022Publicerad: 27 feb. 2022

En 87-årig man med epilepsi dog under en EEG-undersökning och hans döende hjärna spelades in, något som neuroforskare nu har studerat.

ANNONS
ANNONS

När en 87-årig man höll på att undersökas med elektroencefalografi, EEG, som registrerar hjärnans elekltriska aktivitet, fick mannen en hjärtattack och dog och hans döende hjärna spelades av misstag in. 

Den oväntade händelsen gav forskarna möjlighet att genomföra en studie om det som registrerades. Resultaten från studien har nyligen publicerats i Frontiers in Aging Neuroscience.

Forskarna såg att mönstret i de rytmiska hjärnvågor som spelades in när mannen dog liknar mönstret för de hjärnvågor som uppstår i hjärnan vid minneshämtning, meditation och när vi drömmer.

Hjärnan aktiv efter döden

Enligt Ajmal Zemmar, studiens arrangör och neurokirurg vid University of Louisville, tyder studiens resultat på att hjärnan kan förbli aktiv och koordinerad både under och efter övergången till döden.

Den typen av hjärnvågor som observerades i mannens döende hjärna kallas neurala svängningar och tyder på att mannen såg sitt liv passera revy genom minneshämtning.

“Vi mätte 900 sekunders hjärnaktivitet runt tidpunkten för döden och fokuserade specifikt på att undersöka vad som hände under de 30 sekunderna före och efter att hjärtat slutade slå”, säger Ajmal Zemmar till Frontiers Science News, skriver Bloomberg.

Livet passerar revy

Han berättar att precis innan och efter det att hjärtat slutade slå såg forskarna förändringar i ett specifikt band av neurala svängningar, kallade gammaoscillationer, men även i andra hjärnvågor som alfa, beta, delta och theta.

ANNONS

“Genom att generera oscillationer involverade i minneshämtning kan hjärnan spela en sista återkallelse av viktiga livshändelser precis innan vi dör, liknande de som rapporterats i nära-döden-upplevelser”, säger Ajmal Zemmar, skriver Bloomberg.

Han menar att dessa observationer utmanar vår förståelse om exakt när döden inträffar. Doktor Ajmal Zemmar hoppas kunna undersöka fler fall än denna enda patient och tycker att resultaten från studien ger neuroforskare hopp om att bättre kunna förstå fenomenet med att livet passerar revy, som ofta rapporteras vid nära döden-upplevelser.

Intresserad av Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Ny teknik hjälper förlamade att gå igen

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS