Dagens PS

Forskare dissar solskyddskräm: "Saknas vetenskaplig grund"

solskyddskräm
Solskyddskräm hjälper mot bränna - men fungerar det mot cancer? (Foto: LM Otero/AP/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 14 juni 2024Publicerad: 14 juni 2024

Ta på dig solskyddskräm för att skydda mot cancer är ett råd vi nog alla har hört. Problemet? Det saknas vetenskaplig grund för det påståendet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Detta enligt Bengt Järvholm, professor vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet samt överläkare vid Norrlands universitetssjukhus.

“Svenska myndigheter har i flera tiotals år gett rådet till allmänheten att man ska använda solskyddsmedel. Man vet att budskapet har gått fram till befolkningen genom enkäter och intervjustudier. Trots detta har förekomsten av malignt melanom ökat, det är nu den snabbaste ökade cancerformen i Sverige och det kan inte bara förklaras av en ökad rapporteringsfrekvens till cancerregistret då även dödligheten i malignt melanom ökar”, säger professor Bengt Järvholm i en artikel på Umeå Universitets hemsida.

Rapport kring förebyggande åtgärder

Han har skrivit rapporten ”Arbetsrelaterad hudcancer” tillsammans med Olle Larkö, som är professor i dermatologi vid Göteborgs universitet. Rapporten är en översikt kring risker för hudcancer hos människor med utomhusarbete, med fokus på förebyggande åtgärder.

Att solskyddskräm faktiskt fungerar som en sådan förebyggande åtgärd är vetenskapligt tveksamt.

“Vi anser att det inte finns tillräckligt med vetenskapligt underlag för att rekommendera användning av solskyddsmedel för att förebygga hudcancer, det saknas vetenskapliga studier som har visat att solskyddsmedel minskat risken för hudcancer”, säger Bengt Järvholm.

Skulle krävas stor studie

Man kan inte heller slå fast att det inte fungerar – belägg saknas för det också. En studie som bekräftar eller dementerar huruvida solskyddskräm fungerar mot cancer skulle vara mycket svår att genomföra enligt professorn, då det kräver stora grupper och lång uppföljningstid. 

Det kan till och med vara så att solskyddskräm gör att risken ökar för cancer, på grund av beteendeförändringar.

ANNONS

“Solskyddsmedel innebär att man bränner sig mindre, vilket kan göra att man står ut i solen längre och solar mer och därmed utsätter sig för en högre risk för malignt melanom”, säger professor Bengt Järvholm i artikeln hos Umeå Universitet.  

Råd som det däremot finns vetenskapliga belägg för är att undvika att vistas i solen då den är som starkast, använda kläder som skydd samt breda hattar, då öronen är särskilt utsatta för skivepitelcancer.  

Läs även: Vatten som solskydd – forskare sågar myter (Dagens PS)

Läs även: Solkräm – ökar risken för hudcancer? (Dagens PS)

Läs även: Så skyddar du dig mot den farliga hudcancern melanom (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]