En ny studie fördubblar FN:s tidigare uppskattning av det antal arter som riskerar att utrotas till två miljoner, på grund av nya uppgifter om insekter.
Förlust av insekter förändrar livet på jorden
Mest läst i kategorin
Förlust av insekter kommer ge enorma konsekvenser för livet på jorden. Om pollinerande insekter försvinner hamnar ett ömtåligt system i obalans och frukters näringsvärde och hållbarhet kan minska, det skriver The Guardian.
Insekter gör mycket för oss
Nu visar ny forskning att två miljoner arter riskerar att utrotas, det är dubbelt så många som tidigare uppskattats av FN.
Den ökade uppskattningen beror på bättre data om insektpopulationer. Ofta tenderar vi att bry oss mindre om insekter, trots att de förser os människor med en enorm tjänst.
De pollinerar våra grödor, bekämpar skadedjur och hjälper till att göra våra jordar friska. När blommor pollineras skickar frön ut hormoner som säger åt växten att producera vitaminer och mineraler.
Grödor behöver pollinatörer
Den alarmerande förlusten av vilda djur världen över är väl dokumenterad, trots en osäkerhet när det gäller ryggradslösa djur.
Under de senaste 50 åren har vilda djurpopulationer minskat med i genomsnitt 70 procent.
Den senaste studien uppskattar att 24 procent av alla ryggradslösa djur riskerar att dö ut och dessa djur står för det mesta av all pollinering.
Frukt, grönsaker och nötter ger oss de flesta vitaminer och mineraler, och de är beroende av pollinatörer och organismer i jorden som gör att den håller sig bördig.
Enligt uppskattning förlitar sig 75 procent av våra matgrödor till viss del på pollinatörer och 95 procent av vår mat kommer direkt eller indirekt från jorden.
“Om du får mindre pollinering kommer du att få mindre produktion. Men inte bara mindre avkastning eller tonnage, kvaliteten på produkten kommer att gå ner … dina jordgubbar kommer att missformas och de kommer inte att vara så fulla av socker”, säger Simon Potts till The Guardian.
Han är professor vid Reading University och tillägger att det här kallas för pollineringsunderskott.
Sämre kvalitet utan pollinatörer
Vid en genomgång av vetenskapliga databaser i 48 länder tittade forskare på 48 olika grödor och fann att frukt och grödor pollinerade av djur och insekter i genomsnitt hade 23 procent bättre kvalitet än sådana som inte pollinerats av djur.
Pollinering gjord av djur och insekter förbättrade i synnerhet formen, storleken och hållbarheten för frukt och grönsaker.
Forskning visar att globalt sett förloras cirka 3 till 5 procent av produktionen av frukt och grönsaker på grund av otillräcklig pollinering.
3 till 5 procent kan låta lite, men konsekvensen av den förlusten är betydande. Den leder varje år till cirka 4 200 000 onödiga dödsfall på grund av minskning av hälsosam matkonsumtion och de sjukdomar det leder till.
“För att sätta denna siffra i perspektiv motsvarar detta antalet människor som dör årligen av missbruksstörningar, interpersonellt våld eller prostatacancer”, säger Matthew Smith, som ledde forskningen, till The Guardian.
Renar vårt vatten
Pollinatörer hjälper också till att hålla vatten rent eftersom friska växtekosystem håller vattenvägar rena.
En studie visar att livsmiljöer med fler arter snabbare kan ta bort föroreningar, vilket förbättrar vattenkvaliteten.
Forskning tyder på att vilda djur i sötvattensekosystem går förlorade dubbelt så snabbt som i hav och skogar.
Endast 40 procent av alla vattendrag i Europa anses enligt Världsnaturfonden ha god ekologisk hälsa.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Insekter inspirerar till smärtfria injektionsnålar Dagens PS
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.