Dagens PS

Folkhälsomyndigheten: Ny smittopp väntas i mitten av maj

Folkhälsomyndigheten väntar sig en ny smittopp av covid-19 i mitten av maj men tror inte att vårdbehovet blir lika stort som under tidigare smittoppar på grund av immunitet från vaccination och tidigare sjukdom.
Folkhälsomyndigheten väntar sig en ny smittopp av covid-19 i mitten av maj men tror inte att vårdbehovet blir lika stort som under tidigare smittoppar på grund av immunitet från vaccination och tidigare sjukdom. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 25 apr. 2022Publicerad: 25 apr. 2022

Enligt nya beräkningar från Folkhälsomyndigheten kan sjukhusinläggningar på grund av covid-19 komma att fördubblas till mitten av maj.

ANNONS
ANNONS

Cirka 25 till 30 personer läggs varje dag in på sjukhus på grund av covid-19, men Folkhälsomyndigheten väntar sig att det kommer uppstå en topp i smittspridningen i mitten av maj, då cirka 60 personer om dagen kommer behöva läggas in, det skriver Dagens Medicin.

Enligt Folkhälsomyndighetens nya scenario sjunker sedan smittspridningen till låga nivåer under sommaren, men osäkerheten är stor, det finns bland annat ett större mörkertal nu än tidigare på grund av att testningen prioriteras till vården och omsorgen.

20 april till 20 juli

Det är på uppdrag av regeringen som Forlkhälsomyndigheten återkommande tar fram scenarier för smittspridningen och den senaste rapporten är den nionde i ordningen och sträcker sig från den 20 april till den 20 juli. Det är ingen prognos utan visar på en möjlig utveckling som har tagits fram för att utgöra underlag för vårdens planering.

Enligt scenariot kan smittspridningen under våren nå sin topp i mitten av maj med cirka 3 500 fall per dag, vårdbehovet blir enligt beräkningsmodellen relativt lågt jämfört med tidigare smittoppar, på grund av den höga immuniteten som uppnåtts genom vaccination och genom att ånga haft covid-19.

Inga nya smittskyddsåtgärder

“Folkhälsomyndigheten bedömer inte att det behövs några nya smittskyddsåtgärder i det här läget. Men det är fortsatt viktigt att upprätthålla förebyggande åtgärder inom hälso- och sjukvården och äldreomsorgen, och att arbeta vidare för att bibehålla en hög vaccinationsgrad”, säger tillförordnad avdelningschef Lisa Brouwers, på Folkhälsomuyndigheten i ett pressmeddelande.

I Folkhälsomyndighetens scenario antas att omikronvarianten BA.2 kommer fortsätta cirkulera och dominera smittspridningen. BA.2 är 30 procent mer smittsam än originalvarianten av omikron, BA.1. I scenariot antas skyddet mot infektion kvarstå i tre månader efter vaccination.

Intresserad av Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS

Läs mer: WHO analyserar nya undervarianter av omikron

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS