Dagens PS

Flera miljoner till läkare från läkemedelsbolag

Sjukvårdspersonal får varje år hundratals miljoner kronor från läkemedelsbolag
Sjukvårdspersonal får varje år hundratals miljoner kronor från läkemedelsbolag. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 04 aug. 2023Publicerad: 04 aug. 2023

Siffror från De forskande läkemedelsföretagen, Lif, visar att sjukvårdspersonal varje år får hundratals miljoner kronor från läkemedelsbolag.

ANNONS
ANNONS

Läkemedelsbolag i Sverige använder årligen över 100 miljoner kronor till så kallade konsultationer, det rapporterar TT i Svenska Dagbladet.

Ganska vanlig företeelse

Det innebär att en läkare föreläser om en sjukdom eller diagnos för sjukvårdspersonal eller allmänheten och får betalt av ett läkemedelsbolag som tillverkar ett läkemedel mot sjukdomen.

Det här är en ganska vanlig företeelse, men i vissa fall kan betalningen vara olaglig, det menar Patrik Bremdal, docent i konstitutionell rätt vid Uppsala universitet.

“Om en läkare tar emot pengar från ett visst läkemedelsbolag och man utifrån det kan misstänka att läkaren kommer att favorisera bolaget har läkaren brutit mot grundlagens regler om saklighet och opartiskhet”, säger han till TT i SvD.

Läkaren då kan JO-anmälas vare sig om kopplingen till läkemedelsbolaget framgår eller inte.

Det mesta går till forskning

Patrik Bremdal menar att om läkaren anlitats för en enda föreläsning är det kanske inte skäl att anmäla, men handlar det om en föreläsning om året kan det vara aktuellt.

De mesta pengarna som överförs från läkemedelsbolag, över en halv miljard kronor, går dock, enligt Bengt Mattson, sakkunnig på Lif, till forskning som görs i samarbete med olika lärosäten, det skriver TT i SvD.

ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Den svaga kronan förvärrar bristen på läkemedel Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]