Socialstyrelsen menar att kunskapen om biverkningarna av nya läkemedel som används vi behandling av obesitas, även känt som fetma, är liten. Trots det ökar behandlingarna av barn och unga.
Fler barn får obesitasmedicin trots okunskap om biverkningar
Mest läst i kategorin
“Det är positivt att fler får hjälp”, säger Socialstyrelsens Maria State som är farmaceut och chef på myndighetens analysavdelning, rapporterar Läkemedelsvärlden.
Myndighetens statistik visar att allt fler får behandling med hjälp av läkemedel.
Nytt läkemedel mot obesitas ökar bland barn
De läkemedel som ökar snabbast är GLP 1-analogerna. Mellan 2022 och 2023 ökade antalet patienter mellan 0-19 års ålder som behandlats med en av de godkända behandlingsformerna, Saxenda, från 159 till 524, en ökning med 230 procent.
Den andra behandlingsformen, som går under varumärkesnamnet Wegovy, har ökat från 201 till 323 patienter under samma period.
Båda är godkända som läkemedel mot fetma från 12 år och uppåt och används som ett komplement till minskat kaloriintag och ökad fysisk aktivitet. Maria State säger att så vitt vi vet så är behandlingen med dessa läkemedelel livslång och patienterna ökar i vikt igen om de slutar med medicinen.
Senaste nytt
Begränsade studier på barn
Man har fortfarande inte gjort stora studier på hur effekten och säkerheten är för barn vid användning av dessa läkemedel, rapporterar Läkemedelsvärlden. När det gäller vuxna finns det fler studier.
Maria State påminner därför om att det är utökad övervakning gällande biverkningarna.
“Vi vet fortfarande lite om biverkningar samt säkerhet och effekt för en pediatrisk population. Vi vet heller inte vad de har för verkan på lång sikt.”
Viktigt behandla obesitas hos barn tidigt
Men trots att vi behöver mer information om biverkningarna ser Maria State de ökade behandlingarna som något positivt.
“Obesitas är inte bara en vuxensjukdom. Det är viktigt att behandla den tidigt, när den upptäcks. Obesitas är inte bra rent fysiologiskt och skapar stigma hos barnen.”
Socialstyrelsen poängterar också vikten av tidiga insatser mot sjukdomen i sina riktlinjer för att förhindra att barnen fortsätter öka i vikt. Obehandlad obesitas ökar exempelvis risken för att barn och unga utvecklar diabetes typ 2 och hjärtkärlsjukdomar i tidig vuxen ålder. Fetma drabbar även den mentala hälsan, rapporterar Läkemedelsvärlden.
“Risken för psykisk ohälsa ökar, att barnen skärmar av sig och inte umgås med andra barn i sin ålder”, säger Maria State.
Läs även: Ny obesitasbehandling visar lovande resultat. Dagens PS
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.