Dagens PS

Finanspsykolog: Håll känslorna i styr när börsen är volatil

Rysslands invasion av Ukraina kommer påverka börsen, en finanspsykolog ger bland annat rådet att göra andningsövningar som kan sänka nivån av stresshormoner i blodet och hjälpa dig att undvika panikbeslut
Rysslands invasion av Ukraina kommer påverka börsen, en finanspsykolog ger bland annat rådet att göra andningsövningar som kan sänka nivån av stresshormoner i blodet och hjälpa dig att undvika panikbeslut. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 24 feb. 2022Publicerad: 24 feb. 2022

Händelserna i Ukraina påverkar börsen och ökar volatiliteten på aktiemarknaden. Då är det lätt att få panik, men känslor får aldrig styra investeringsbeslut.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Efter att Rysslands president Vladimir Putin på måndagen meddelade att han skulle erkänna utbrytarregionerna Donetsk och Luhansk i Ukraina som självständiga och sedan beordrade in militära styrkor, utbröt oro på aktiemarknaden.

På tisdagen menade experter att de inte såg några tecken på panik på marknaden. Det är dock ändå normalt för folk att känna panik när volatiliteten är hög, det menar finanspsykologen dr. Brad Klontz, docent i finansiell psykologi och beteendeekonomi vid Creighton University Heider College of Business, skriver CNBC.

Bekräfta men agera inte

Han förklarar att de känslorna delvis beror på att den känslomässiga delen av hjärnan är större och mer kraftfull än den rationella delen av hjärnan. Brad Klontz menar att man ska bekräfta sina känslor, men inte agera på dem på aktiemarknaden och följa panikkänslan att vilja sälja under ett stort fall, eller köpa under en ökning.

När Ryssland nu har invaderat Ukraina är ytterligare volatilitet att vänta. Men plötsliga fall och uppgångar är en normal del av aktiemarknaden.

Tips från finanspsykologen

Det kan dock vara lättare sagt än gjort att avstå från att följa sina känslor och agera, här är några tekniker för att lugna den känslomässiga delen av hjärnan så att mer rationella beslut kan fattas.

När marknaden dyker är det bra att påminna sig om historien, marknaden har klarat många hinder och hämtat sig efter tillbakagångar och lågkonjunkturer.

Andningsövningar och expertråd

ANNONS

Ta några djupa andetag, det kan låta fånigt, men det hjälper verkligen när paniken börjar sätta in. Andningsövningar kan faktiskt sänka blodtrycket, hjärtfrekvensen och nivån av stresshormoner i blodet, detta enligt hälsoexperten Deepak Chopra.

Rådgör med en expert, det både hjälper dig att utvärdera riktigheten i det du tänker och ger dig tid. Har du inte råd att rådgöra med en finansiell expert bör du åtminstone prata med någon innan du fattar ett investeringsbeslut.

“Målet är att lägga lite tid mellan din impuls att agera och ditt beteende”, säger Brad Klontz till CNBC. “Om du kan lägga lite tid mellan dessa två saker, är det mer sannolikt att du lugnar ner din känslomässiga hjärna, engagerar din rationella hjärna och tar ett bra beslut”, fortsätter han.

Intresserad av Life Science, ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Expert: Behåll lugnet när börsen skakar

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]