Fejk-Ozempic sprids över världen, och mycket talar för att det är en global kriminell organisation som ligger bakom.
Fejk-Ozempic växande trend – så gör bedragarna
Det är inte ovanligt att fejkade kopior också börjar spridas när något nytt globalt fenomen tar fart. Men när ett sådant fenomen är läkemedel, så kan konsekvenserna bli livsfarliga.
Viktminskning på 15 procent
Dagens PS har tidigare rapporterat om hur fejk-Ozempic blivit en marknad för kriminella ligor. Nyhetsbyrån Reuters har gjort ett reportage som visar att det är sannolikt att det rör sig om ett globalt bedrägeri- och smugglingsnätverk som ligger bakom.
Den aktiva ingrediensen i Ozempic, kallad semaglutid, leder till en genomsnittlig viktminskning på 15 procent, skriver Reuters. Det är en del av en klass av läkemedel som minskar matsuget och gör att magen töms långsammare. Med en marknad på över 890 miljoner människor globalt med fetma enligt WHO så är marknaden enorm.
Ofta rör det sig om insulinsprutor som förpackats om till att se ut som Ozempic. Att injicera insulin utan att ha behov av det kan orsaka ett kraftigt blodsockerfall som kan leda till yrsel, kramper eller i värsta fall döden.
Samma serienummer över hela världen
Orsaken till slutsatsen att det kan röra sig om en och samma liga är att samma serienummer dyker upp på fejkade kopior över hela världen: MP5B060. I Novo Nordisk system representerar det en leverans av diabetesläkemedlen som var avsedda för Egypten, men serienumret har hittats på fejkade sprutor i bland annat Azerbajdzjan, Bangladesh, Irak, Libanon, Storbritannien, Nordmakedonien, Mexiko, Nigeria, Serbien, Ukraina och USA.
Brottslingar kan få tag på batchnummer genom en korrupt anslutning vid en läkemedelstillverkares tillverkningsanläggning, eller bara genom att köpa drogen och använda skanningsteknik för att kopiera förpackningen, bilagorna och så vidare, säger Sam Louis, en före detta jurist från det amerikanska justitiedepartementet fokuserad på sjukvård, till Reuters.
Experterna bekräftar
Flera experter på förfalskningar bekräftar slutsatsen om att det antagligen rör sig om en och samma liga för Reuters, vilket också Världshälsoorganisationen (WHO) gör.
“Vår erfarenhet är att när du har samma partier och märkning är det troligen samma personer eller kanske flera mindre distributörer som har köpt från en stor källa”, säger Rutendo Kuwana, som leder det WHO-team som spårar incidenter med undermåliga och förfalskade läkemedel till Reuters.
Läs även: Fejk-Ozempic “helt nytt kriminellt hot” – kan vara livsfarligt (Dagens PS)
Läs även: Hetsen på Wegovy och Ozempic göder falska kopior (Dagens PS)
Läs även: Populärt fetma-läkemedel – en guldgruva för kriminella (Dagens PS)
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.