Enligt FDA finns det indikationer på att antigentest för hemmabruk är mindre effektiva på att upptäcka en infektion med omikronvarianten.
FDA: Antigentest sämre på att upptäcka omikron
Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA släppte den 28 december ett uttalande om att antigentest visserligen kan upptäcka omikron, men att de kan ha minskad känslighet. Det innebär att för den som är infekterad med omikronvarianten kan en del antigentest i större utsträckning ge ett falskt negativt resultat, än för den som är infekterad med deltavarianten.
FDA menar att de två antigentesten Meridian Bioscience, Inc. Revogene SARS-CoV-2 och Applied DNA Science Linea COVID-19 Assay Kit inte kan väntas ge korrekta resultat när det gäller omoikronvarianten, varför extra försiktighet bör vidtas tills frågan om testens exakthet är löst.
Fortsätt använda antigentesten
FDA menar dock att folk fortfarande kan använda antigentest men att de ska vara medvetna om att om de har symptom, eller om de vet att de har exponerats för smitta, bör ett PCR-test tas, även om antigentestet är negativt.
Antigentest fungerar genom att upptäcka proteiner som är associerade med covid-19-viruset. PCR-test fungerar genom att upptäcka virusets genetiska material, RNA, och är i jämförelse med antigentest mycket mer exakta och känsliga.
Salivprov verkar ge säkrare resultat
För en del av de nyare antigentesten ska svabbprov endast tas i näsborrarna, men det finns hälsoexperter som menar att svabbprov även bör tas i halsen, runt tonsillerna. Enligt en ännu inte expertgranskad studie kan salivprover med 100 procents säkerhet upptäcka omikron, jämfört med mindre säkra näsprover, det skriver IFL Science.
Professor Jennifer L Rohn, cellbiolog vid University College London, föreslår i en tweet att folk ska ta svabbprov både i halsen och i näsan, även om antigentestets instruktioner säger att provet endast ska tas i näsan.
Läs mer: Omikron verkar skydda mot deltavarianten
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.