Forskare har funnit att farliga virus kan överleva upp till tre dagar i färskvatten genom att fastna på plastpartiklar som sedan kan sväljas av badande människor.
Farliga virus överlever i vatten genom att lifta på mikroplast
Enteriska virus, exempelvis rotavirus som orsakar magbesvär och diarré och norovirus som orsakar vinterkräksjuka, har visat sig överleva i vatten genom att fästa sig på små partiklar av mikroplast. Forskare vid University of Stirling fann att virusen förblir smittsamma och kan utgöra en hälsorisk, det rapporterar The Guardian.
Professor Richard Quilliam ledde forskningsprojektet och enligt honom fann forskarna att virus kan fästa på mikroplaster och att det gör att de kan överleva i vattnet upp till tre dagar, och möjligtvis även längre än så.
Virusen förblir smittsamma
Tidigare forskning har gjorts i sterila miljöer och det här är, enligt Richard Quilliam, den fösta studien om hur virus beter sig i naturlig miljö, men forskarna använde standardlaboratoriemetoder för att avgöra om virus som hittas på mikroplast i vatten är smittsamma.
“Vi var inte säkra på hur väl virus kunde överleva genom att ‘lifta’ på plast i miljön, men de överlever och de förblir smittsamma,” säger Richard Quilliam till The Guardian.
Tre dagar tillräckligt länge
I studien, som är publicerad i tidskriften Environmental Pollution drog forskarna slutsatsen att mikroplaster möjliggör överföring av smittoämnen.
Richard Quilliam förklarar att tre dagar, så länge som virusen befanns vara smittsamma på mikroplasten, är tillräckligt länge för att de ska hinna ta sig från avloppsvattenreningsverken till en allmän strand. Han förklarar vidare att avloppsreningsverken inte kan fånga mikroplaster.
Mikroplasten kan lätt sväljas
“Även om ett avloppsreningsverk gör allt det kan för att rena avloppsavfall, har vattnet som släpps ut fortfarande mikroplast i sig, som sedan transporteras nedför floden, in i mynningen och hamnar på stranden”, säger han till The Guardian.
Mikroplastpartiklarna är så små att de lätt kan sväljas av människor som simmar och badar.
“Ibland spolas de upp på stranden som linsstora, färgglada piller som kallas nurdles som barn kan plocka upp och stoppa i munnen. Det krävs inte många viruspartiklar för att göra dig sjuk, säger Richard Quilliam till The Guardian.
Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Livsfarliga bakterier hittade under isen i Abtarktis
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.