Dagens PS

Experten: "42 procent fler fick antidepressiv medicin i fjol"

Medicin läkemedel life science
Det är tufft för läkemedelsbolaget, som nu verkar gå i graven. Foto: TT
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 05 jan. 2023Publicerad: 05 jan. 2023

Sverige har blivit ett land beroende av antidepressiva mediciner, enligt expertens varning.

ANNONS
ANNONS

Hon är professor emeritus i medicinsk psykologi vid Karolinska institutet i Stockholm.

Inte särskilt billigt

“En person som tagit medicinen i tio, tjugo år – vad kostar det ? Det här är inga billiga preparat. En psykoterapibehandling pågår aldrig så länge och blir antagligen billigare i det långa loppet”, säger hon.

Hon är inte mot medicineringen, men menar att det kan ha gått för långt.

ANNONS

Senaste nytt

En miljon svenskar

I fjol fick en miljon svenskar medicin utskrivet mot depression. De starka preparaten skrivs ofta ut på rutin, kan få allvarliga biverkningar som feltolkas och vårdens information kommer ofta från industrijättarna själva, som gärna överdriver medicinens effektivitet. Dessutom är det dyrt att ha någon på starka mediciner i årtionden.

Det framgår av ett reportage i tidningen Dagens Nyheter.

Det innebär att var tionde svensk tog ut antidepressiva läkemedel under förra året. De senaste tio åren har uttaget av antidepressiva medel ökat med nästan 42 procent, enligt tidningen.

ANNONS

Okända biverkningar

Läkemedlens alla biverkningar är inte kända, och vården blandar ihop symtom på biverkningar med symtom för abstinens när patienter fått samma medicin i åratal – eller årtionden.

Dessutom sköts ofta återbesöken av oerfarna AT-läkare, som inte törs argumentera för att avsluta en medicinering som påbörjats av mer erfarna läkare  – även om det gått flera år.

Ökade risk för kärlsjukdomar

“Det är först nu vi kan undersöka vilka långtidsbiverkningar preparaten kan ha. Det har redan kommit rapporter om ökad risk för hjärtkärlsjukdom, till exempel en ganska ny engelsk studie, säger hon och betonar samtidigt att även andra faktorer som vikt kost och motion kan påverka utfallet”, säger Åsa Nilsonne.

Därför pågår behandlingarna ofta längre än nödvädnigt, menar hon.

Fler tabletter än psykologer

Anledningarna till att antidepressiv medicin ökar är flera. En av dem är att tillgången på mediciner är godare än tillgången på läkartider.

“Det enklaste svaret är att som läkare på en vårdcentral kan du snabbt skriva ut ett recept och patienten kan påbörja sin behandling direkt. Psykoterapi finns inte tillgängligt på samma sätt. Det är ofta en lång och bökig process att få till det”, säger Åsa Nilsonne till DN.

ANNONS

Affärsintressen spelar in

Men en annan oroväckande anledning är att läkemedelsföretagen har ett väldigt stort inflytande över kunskapen kring medicinerna – och de har ett affärsintresse i att inte fokusera på negativa saker som biverkningar.

“En del läkemedelsföretag har en större budget för marknadsföring än för forskning. Det blir en slagsida när en mycket stor del av informationen till läkarna kommer från läkemedelsföretagen”.

Läs mer om medicin:

Medicin utvecklas mot åldrande

Föråldrat system får kritik: “riskerar patienter”

Sverige bäst i Europa på medicin  – exporten upp 50 procent

Bioteknik-aktierna som går bäst

Pfizers genombrott mot blodsjukdom nära

ANNONS

Sverige stoppar kineser som reser

Vill du veta mer om medicin och life science? Då kan du lätt ta del av vårt nyhetsbrev genom att klicka på den här fiffiga länken.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS