Dagens PS

EU:s planer för ökad tillgång till läkemedel kritiseras

EU:s förslag till förändring av befintlig läkemedelslagstiftning för att öka läkemedels tillgänglighet i alla EU-länder kritiseras av branschen
EU:s förslag till förändring av befintlig läkemedelslagstiftning för att öka läkemedels tillgänglighet i alla EU-länder kritiseras av branschen. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 27 apr. 2023Publicerad: 27 apr. 2023

EU:s förslag till förändring av befintlig läkemedelslagstiftning innebär en stor förändring av de regler som styr läkemedelsbranschen, men förslaget kritiseras av branschen.

ANNONS
ANNONS

Enligt EU-kommissionen kommer förändringarna göra läkemedelsindustrin mer flexibel och läkemedel mer överkomliga och tillgängliga, det rapporterar CNBC.

Ojämn tillgång på läkemedel inom EU

Ett av EU:s viktigaste mål med ändringen av lagstiftningen är att patienter i medlemsländerna ska få snabbare och mer rättvis tillgång till läkemedel.

Enligt European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations, EFPIA, tar det 133 dagar för patienter i Tyskland att få tillgång till nya läkemedel, medan det för patienter i Rumänien tar 899 dagar.

EFPIA har också funnit att 92 procent av “innovativa läkemedel” var tillgängliga i Tyskland, men bara 30 procent i mindre och i östeuropeiska medlemsländer.

ANNONS

Senaste nytt

Minskning av exklusivitetsperiod

Förslaget till ny läkemedelslagstiftning minskar den exklusivitetsperiod som nyutvecklade läkemedel som kommer in på marknaden får, från tio till åtta år.

Om läkemedelsbolaget lanserar läkemedlet i alla 27 medlemsländer kan bolaget förlänga exklusivitetsperioden till tio år.

För konsumenterna är effekten av minskad exklusivitetsperiod att läkemedlets pris sänks tidigare, men läkemedelsbolag och lobbygrupper hävdar att det kan hämma innovation och läkemedels övergripande tillgänglighet.

ANNONS

Utveckling kan hamna utanför EU

På grund av att förändringen kan bli kostsam hävdar de att läkemedelsbolag kan besluta sig för att inte utveckla eller lansera nya läkemedel inom EU så att USA och Kina hamnar framför.

Enligt en talesperson för bioteknikbolaget Bayer håller EFPIA med läkemedelsbranschen.

EFPIA:s generaldirektör Nathalie Moll säger att branschföreningens medlemmar stödjer målet med strategin, men att förslaget undergräver forskning och utveckling i Europa och misslyckas med att ta itu med patienters läkemedelstillgång.

Även Tysklands regering har varnat för att förslaget innebär en risk för innovationen.

Kortare exklusivitet påverkar mycket

Aprita Singhal, vd för hälsovård och biovetenskap vid Alvarez och Marsal, menar att för vissa bolag kan två års kortare exklusivitet få stor inverkan, speciellt om det handlar om ett sällsynt läkemedel.

Hon säger att ett bolag kan tjäna mycket de två sista åren av exklusivitetsaperioden eftersom det är en tid då läkemedlet har ökat sin räckvidd.

“På den här marknaden behöver dina konkurrenter inte nödvändigtvis vara bättre än du för att döda dig. Det måste bara vara tillräckligt bra för behandlingen och till ett lägre pris”, säger hon till CNBC.

ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Förslaget kan försämra tillgången på läkemedel

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS