Läkemedelsbristen är akut i Europa. En av bristvarorna är antibiotika, som är så dyr att göra att bolagen går med förlust trots växande behov.
Europas oroväckande brist på antibiotika
Mest läst i kategorin
“Vi har ett problem”, säger den spanska penicilinfabrikören Ignasi Biosca Rieg. “Omkostnaderna stiger, men priset ligger kvar”.
Fast pris på antibiotika
Han är inte ensam. De europeiska länderna köper in mediciner till fasta priser som förhandlas på riksnivå. I Sverige lyckas man till exempel få de billigaste läkemedlen i hela Europa, vilket Dagens PS rapporterat om tidigare.
Eftersom priserna är satta på högre ort är det inte många företag som vill eller kan expandera sin produktion för att möta efterfrågan från apotek och sjukvård i Europa.
“Det är en dålig affär”, säger Rieg.
Senaste nytt
Putins fel
Allt runt tillverkningen har blivit dyrare – från elen som håller igång produktionen, till aluminiumfoliet till locken oxh allt dyrare kartonger som tabletterna ska slås in i.
Kriget i Ukraina har drabbat läkemedelsindustrin på bred front. Men tillverkarna ersätts inte för utgifterna.
“Big Farma” på krigsstigen
Enligt 13 europeiska tillverkare och sex lobbygrupper som talade med nyhetsbyrån Reuters, så har många det svårt att få pengarna att räcka för att producera antibiotika över huvud taget. Och då finns uppenbarligen ännu mindre resurser för en utökad produktion.
“Vi kan inte fortsätta få pristak när vår produktion, logistik och juridiska omkostnader stiger med tvåsiffriga procentbelopp eller mer”, sade Adrian van den Hoven på läkemedelsbranschens lobbygrupp i Bryssel, Medicines for Europe, till Reuters.
Läs mer om läkemedelsbranschen och life science:
Tillgången på läkemedel kan drastiskt försämras
Bristen på läkemedel: Allt fler restanmälningar
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.