Dagens PS

EU ser över de lagar som styr unionens enorma läkemedelsindustri

EU:s första lista med kritiska läkemedel har nu publicerats
EU:s första lista med kritiska läkemedel har nu publicerats. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 13 dec. 2023Publicerad: 13 dec. 2023

EU-kommissionen har publicerat en första lista med kritiska läkemedel som en del i en större översyn av de lagar som styr läkemedelsindustrin.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De lagar som styr EU:s läkemedelsindustri, värd 136 miljarder euro, cirka 1 533,8 miljarder kronor, ses nu över i den största förändringen av befintliga läkemedelslagar på 20 år, det rapporterar Reuters.

Kritiska läkemedel

För att undvika läkemedelsbrist har EU-kommissionen, som en del i översynen av lagarna, publicerat en första lista med kritiska läkemedel.

Syftet med de nya lagarna är att alla européer ska få tillgång till innovativa behandlingar och generiska läkemedel samt att få bort stora skillnader i läkemedelstillgång och pris mellan olika länder.

“Inkludering på denna lista är inte en indikation på att ett läkemedel sannolikt kommer att genomgå brist inom en snar framtid. Det betyder snarare att vikten av att avvärja brist på dessa specifika läkemedel är avgörande”, sade kommissionen, enligt Reuters.

Listan som publiceras av Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, innehåller många väsentliga generiska läkemedel, allt från grundläggande antibiotika till smärtstillande läkemedel.

Listan innehåller även några vaccin, bland annat mot mässling, hepatit B och stelkramp.

ANNONS

Senaste nytt

Fredrik Lundberg
Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

Kortare marknadsexklusivitet

“Utarbetandet av unionslistan sker i etapper och publiceringen av den första versionen av unionslistan markerar slutet på den första fasen. Under 2024 kommer översynen fortsätta och sträcka sig till andra godkända läkemedel i EU som ännu inte ingår i första versionen”, sade kommissionen, skriver Reuters.

ANNONS

För att skapa robustare försörjningskedjor och undvika allt för stort beroende av länder som Kina och Indien, som producerar de flesta generiska läkemedlen, vill många EU-länder ha en lag om kritiska läkemedel, likt lagen om kritiska mineraler.

EU:s nya föreslagna läkemedelslagstiftning innehåller åtgärder som minskar den tid ett läkemedel har grundläggande marknadsexklusivitet från tio till åtta år.

Under den tid ett läkemedel har marknadsexklusivitet kan inte andra tillverka billigare generiska varianter av läkemedlet.

Chefer vid europeiska läkemedelsbolag har flera gånger varnat för att kortara marknadsexklusivitet kan slå tillbaka och påskynda trenden med minskande medicinsk innovation i EU.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Den svaga kronan förvärrar bristen på läkemedel Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Privatekonomi

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

22 dec. 2024
Spela klippet
Fonder

Sveriges fondsparande på nya rekordnivåer

22 dec. 2024
ANNONS
Spela klippet

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

Barnsparande behöver inte bara vara en kärlekshandling – det kan även vara ett sätt att ge dina barn en stabil start i livet. Men vad händer när det lilla sparkontot växer till sig och når gränser du kanske inte visste fanns? Med lite planering och kunskap kan du undvika oönskade överraskningar och samtidigt maxa deras […]