Ett EU-parlamentariskt utskott röstade på tisdagen för att exklusivitetsperioden för nya läkemedel ska bli lägre än EU-kommissionen föreslagit.
EU-parlamentet backar upp läkemedelsbranschen
Ett förslag till ny läkemedelslagstiftning i EU syftar till att minska den tid det tar att godkänna nya läkemedel, det rapporterar Reuters.
Den nya lagstiftningen ska även stimulera produktion av läkemedel för antibiotikaresistenta bakterier, förbättra läkemedelstillgången för patienter samt “framtidssäkra” reglerna så att hänsyn tas till teknisk utveckling, som artificiell intelligens.
Längre exklusivitetsperiod
Ledamöterna i ett EU-parlamentariskt utskott antog med stor majoritet utkastet till ny läkemedelslagstiftning, innan den slutliga omröstningen i plenum sker den 11 april.
Då kommer EU-parlamentarikerna behöva nå en överenskommelse med de medlemsländer som ännu inte har kommit överens om en gemensam ståndpunkt.
EU-parlamentets mål är att grunddataskyddet ska bli sju och ett halvt år, med ett extra år om läkemedlet uppfyller otillfredsställda behov och om de kliniska prövningarna görs i EU.
Parlamentets förslag är mildare än EU-kommissionens ursprungliga förslag som ville korta ned exklusivitetsperioden till sex år, från nuvarande åtta år.
Kritiska till kopplingen
Anledningen till att kommissionen vill korta ned exklusivitetsperioden är att europeisk läkemedelsforskning och utveckling, enligt kritiker, har hamnat efter icke-europeiska konkurrenter.
EU:s läkemedelsindustri har dock varit kritisk till förändringarna i förslaget, särskilt till kopplingen mellan ett läkemedels exklusivitetsperiod till tillgången på det i alla medlemsländer.
EU ser över de lagar som styr unionens enorma läkemedelsindustri
EU-kommissionen har publicerat en första lista med kritiska läkemedel som en del i en större översyn av de lagar som styr läkemedelsindustrin.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.