EU har en jämförelsevis strikt lagstiftning kring genförändrade organismer, GMO, men för tre veckor sedan påbörjade EU processen att lätta något på reglerna.
EU lättar på GMO-regler
Mest läst i kategorin
EU-parlamentet anser att vi behöver ha enklare regler för GMO för att få en mer klimattålig och hållbar livsmedelsförsörjning och här kan gensaxen Crispr snabba på utvecklingen.
Med Crispr kan vi snabbare få fram grödor som bättre kan klara torka och skadedjursangrepp.
Tekniken kan även få fram grödor som med mindre mängd gödsel och bekämpningsmedel ger större skördar.
Förslag till nya regler
Det var i somras som EU-kommissionen presenterade ett förslag till nya regler för växter som har genförändrats med nya tekniker, som Crispr, det skriver Jordbruksaktuellt.
“Det här förslaget är avgörande för att stärka Europas livsmedelssäkerhet på ett hållbart sätt. Vi har äntligen en chans att implementera regler som omfattar innovation”, sade den moderata EU-parlamentarikern Jessica Polfjärd i ett uttalande när förslaget röstades igenom, enligt ett pressmeddelande.
Den 8 januari sade EU-parlamenter ja till de nya, enklare reglerna gällande genmodifierade organismer, GMO.
Det nu godkända förslaget innebär att växter som har genförändrats på ett sätt som inte kan särskiljas från naturliga mutationer ska undantas från EU:s gällande GMO-lagar.
Alla grödor som har genmodifierats med Crispr eller med liknande tekniker ska enligt EU-parlamentets förslag märkas. Växter som har genmodifierats mycket kommer fortfarande klassas som GMO i EU.
Innan det nya förslaget börjar gälla väntar dock tuffa förhandlingar.
Lättare regler i USA
Reglerna kring GMO skiljer sig mycket mellan EU och USA.
I USA godkände exempelvis myndigheterna i somras att en självlysande petunia, som fått gener från en naturligt bioluminicerande svamp, får säljas till konsumenter, det skriver Gentekniknämnden.
Efter att USA:s jordbruksverk, USDA, godkänt petunian, som lyser med ett grönt ljus, har den börjat säljas till privatpersoner.
USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet, FDA, har även beslutat att en genmodifierad lila tomat är säker att äta, tomaten har extra höga nivåer av de kraftfulla antioxidanterna antocyaniner.
Antocyanin är det ämne som ger rödlila färg till blåbär, rödkål och rödbetor. Den genmodifierade lila tomaten har fått gener från blomman lejongap och ett amerikansk bolag har börjat sälja frön för odling av tomaten till privatpersoner.
Får inte odlas här
Här i Sverige och EU är dock varken den självlysande petunian eller den lila tomaten godkända, de får bara odlas i USA.
För att odla genmodifierade växter i Sverige krävs tillstånd från Jordbruksverket. Det går att få tillstånd för odling som är kontrollerad så att inget pollen och inga frön eller växtdelar sprids i naturen.
Det kallas för innesluten användning och innebär att växten bara får odlas under kontrollerade former i växthus eller odlingsrum.
Forskare kan få tillstånd för försöksodling av genmodifierade växter utomhus.
Har alltid förädlat växter
Människor har i alla tider försökt förändra grödor, det har gjorts genom att korsa och förädla dem, tekniken för genmodifiering har skapat nya möjligheter att snabbare ge grödor önskade egenskaper.
Soja, majs, raps och bomull är de största av världens grödor som har genmodifierats. I EU får några genmodifierade växtsorter användas i livsmedelsproduktion, exempelvis majs, soja, raps och sockerbeta.
Här får än så länge endast en genmodifierad gröda odlas kommersiellt, en genmodifierad majs som gjorts resistent mot insekter och som enligt Livsmedelsverket odlas i Spanien, Tjeckien och Portugal.
Läs mer: Nobelpristagare: Genredigerade bebisar möjligt inom 25 år Dagens PS
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.