Dagens PS

Elon Musks Neuralink utreds för djurskyddsbrott

Elon Musk
Enligt Elon Musk blir kostnaden för den gröna omställningen astronomiska 10 000 miljarder dollar. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 06 dec. 2022Publicerad: 06 dec. 2022

Elon Musks bioteknikbolag Neuralink utreds federalt i USA för klagomål om att djurförsök påskyndas och orsakar död och onödigt lidande.

ANNONS
ANNONS

Neuralingk utvecklar hjärnimplantat som bolaget hoppas ska hjälpa förlamade att gå. En federal utredning av bolaget har nu startats av det amerikanska jordbruksdepartementets generalinspektör, på begäran av en federal åklagare, det rapporterar Reuters.

Utreder brott mot djurskyddslagen

Enligt en källa till Reuters fokuserar utredningen på brott mot djurskyddslagen som styr hur forskare får behandla och testa djur.

Bland anställda vid Neuralink har oliktänkandet om bolagets djurförsök ökat. Det finns klagomål om att Elon Musks påtryckningar för att påskynda utvecklingen har resulterat i felaktiga experiment.

Reuters har granskat dussintals dokument från Neuralink och intervjuer med cirka 20 personer som är eller har varit Neuralink-anställda.

En talesperson för USA:s jordbruksdepartements generalinspektör har inte velat kommentera saken.

ANNONS

Senaste nytt

Har klarat inspektioner

Amerikanskt regelverk ger stort utrymme för forskare att avgöra hur och när djur ska användas i experiment men det anger inte hur många djur företag kan använda till forskning.

Neuralinks anläggningar har klarat alla inspektioner från USA:s jordbruksdepartement. Totalt har cirka 1 500 djur, inklusive över 280 får, grisar och apor, dött i bolagets experiment sedan 2018, enligt källor till Reuters.

ANNONS

Enligt källorna är den siffran en grov uppskattning eftersom Neuralink inte för register över antalet djur som testats och dödats.

Fler dödade djur än nödvändigt

Antalet dödade djur indikerar inte nödvändigtvis att Neuralink bryter mot bestämmelser eller standardiserade forskningsmetoder.

Nuvarande och tidigare Neuralink-anställda menar dock att antalet döda djur är fler än det behöver vara av skäl som relateras till Elon Musks krav att skynda på forskningen.

Föreställa sig bomb på huvudet

Elon Musk har drivit på hårt för att skynda på Neuralinks framsteg.

Enligt tre källor till Reuters har han vid flera tillfällen sagt till anställda att de ska föreställa sig att de har en bomb fastspänd på huvudet, för att få dem att jobba snabbare.

Fler djur testas och dödas

Fem personer som har arbetet med Neuralinks djurförsök har berättat för Reuters att de internt har tagit upp oro.

ANNONS

De säger att de har förespråkat en mer traditionell metod där forskare testar ett element i taget i en djurstudie och drar relevanta slutsatser innan de fortsätter med fler försök.

Enligt dessa källor lanserar Neuralink i stället tester i snabb följd innan de åtgärdar problem med tidiogare tester eller drar slutsatser.

Resultatet blir att fler djur testas och avlivas eftersom tillvägagångssättet leder till upprepade tester. Problemen med Neuralinks sätt att testa har även väckt interna frågor om kvaliteten på resultaten.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Elon Musks Neuralink anklagas för djurplågeri

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]