Ett kinesiskt företag med statligt stöd har presenterat ett hjärnchip med teknik som liknar den som utvecklats av Elon Musks Neuralink.
Elon Musks Neuralink får konkurrens från Kina
Mest läst i kategorin
Det kinesiska bolaget Beijing Xinzhida Neurotechnology har utvecklat ett hjärna-dator-gränssnitt, BCI, som de kallar för Neucyber, det rapporterar Reuters.
Testat på apa
Det kinesiska hjärnchipet har testats på en apa och enligt den statliga kinesiska nyhetsbyrån Xinhua kunde apan styra en robotarm med hjälp av sina tankar.
Enligt Xinhua är den “självständigt utvecklade” tekniken Kinas första “högpresterande invasiva BCI”.
Enligt företagsdatabasen Qichacha är Pekings kommunala regerings statliga tillgångstillsynsmyndighet den kontrollerande aktieägaren i Xinzhida Neurotechnology.
Vill komma ikapp
Vid presentationen av Neucyber, på torsdagen, nämnde varken forskarna eller Xinhua Elon Musks hjärncip-startup.
Att produkten presenterades vid det årliga teknikfokuserade Zhongguancun Forum i Peking, betonar dock enligt ReutersKinas mål att komma ikapp Neuralink.
Vid förra årets Zhongguancun klassade Kinas ministerium för industri och informationsteknologi BCI-tekniken som en viktig och framväxande spjutspetsteknik.
Neuralink har redan implanterat sitt hjärnchip i en människa men Kina har ännu inte påbörjat sina kliniska försök på människa.
Politiker oroas av Neuralinks försök på människor
Elon Musks Neuralink testar sitt hjärnimplantat på människor, en amerikansk politiker uttrycker nu sin oro över försöken i ett brev till USA:s läkemedelsmyndighet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.