Stress kan göra att du både känner dig och ser äldre ut och det redan så tidigt som i 20-årsåldern, men den effekten kan bara ses vissa dager.
Du ser faktiskt äldre ut av stress
Enligt en ny studie ser vi äldre ut av stress de dagar så vi känner att vi inte har kontroll över våra egna liv, det rapporterar Newsweek.
Stress påverkar hälsan
I den senaste Nationella folkhälsoenkäten svarade 15 procent av svenskarna att de känner sig stressade och enligt statistiken är stress vanligare bland kvinnor och bland yngre.
Kronisk stress kan påverka både vårt fysiska och vårt mentala välbefinnande med exempelvis hjärt-kärlsjukdomar, astma och diabetes, samt ångest och depression.
Det kan också leda till kronisk trötthet och fetma och det kan få oss att känna oss äldre än vi är.
Senaste nytt
Påverkar unga vuxna
Enligt Shevaun Neupert, professor i psykologi vid North Carolina State University, USA, finns det omfattande forskning som visar att stress får äldre vuxna att känna sin ålder eller känna sig äldre än de är.
Hon förklarar att när äldre känner sig äldre än de är, visar litteraturen att det är förknippat med många negativa hälsoresultat.
“Men det finns lite forskning som undersöker detta problem hos yngre vuxna, människor i tonåren, 20- och 30-årsåldern. Att ha en djupare förståelse för detta fenomen i alla åldersgrupper kan hjälpa oss att utveckla insatser som skyddar vårt mentala och fysiska välbefinnande”, säger non i ett uttalande, enligt Newsweek.
Kontroll över sitt liv
Hon och hennes kollegor samlade i sin studie in data från 107 unga vuxna mellan 18 och 36.
Studiedeltagarna övervakades i åtta dagar för att fastställa vilka nivåer av stress de upplevde varje dag, hur gamla de kände sig och såg ut, samt hur mycket kontroll de kände att de hade över sina liv.
“Nyckelfynden var att de dagar då studiedeltagarna rapporterade att de upplevde högre nivåer av stress än de normalt gjorde, rapporterade de också att de kände sig och såg äldre ut”, säger Shevaun Neupert till Newsweek.
Hon tillägger att det här dock bara gällde dagar då studiedeltagarna också rapporterade att de kände att de hade mindre kontroll än normalt över sina liv.
Subjektiva resultat
De här resultaten är visserligen subjektiva, men tidigare forskning har visat att subjektiv ålder kan påverka vårt subjektiva välbefinnande, vår kognitiva prestation och minska depressionssymptom.
Resutlaten visar också att känslan av att ha kontroll över sitt liv kan motverka några av de negativa effekterna av stress.
“Detta arbete kan vara särskilt lägligt, eftersom stressforskare ser en ökning av mängden stress som yngre vuxna upplever nu, jämfört med mängden stress som tidigare generationer upplevt när de var unga”, säger Shevaun Neupert till Newsweek.
Läs mer: Här är nio hälsoproblem som kan skada din karriär Dagens PS
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.