Forskare har länge undrat över hur det kommer sig att vissa människor har en dubbelgångare som de inte alls är släkt med, nu har forskare funnit att dubbelgångarna delar mycket av sitt DNA.
Du har troligtvis en dubbelgångare som du delar DNA med
Mest läst i kategorin
En ny spansk studie publicerad i Journal Cell Reports visar att personer som är väldigt lika varandra trots att de inte är släkt, ändå verkar ha genetiska likheter, det skriver CNN.
Många av de väldigt lika främlingar, så kallade dubbelgångare, som forskarna undersökte hade förutom liknande utseende, även liknande vikt, livsstil, beteende och utbildningsnivå, något som antyder att genetisk variation är relaterad både till fysiskt utseende och eventuellt också kan påverka vanor och beteenden.
Tog hjälp av fotokonsten
Manel Esteller, forskare vid Josep Carreras Leukemiforskningsinstitut i Barcelona, Spanien, har tidigare arbetat med forskning som involverade tvillingar. För att göra studien om dubbelgångare tog han hjälp av konsten, nämligen den kanadensiska fotografen François Brunelles procjet “I’m not a look-alike!”.
I projektet har François Brunelle fotograferat dubbelgångare från hela världen och Forskarna kontaktade 32 av personerna med dubbelgångare som blivit fotograferade för projektet och DNA-testade dem. Dubbelgångarparen fick även fylla i formulär med frågor om sina liv.
Senaste nytt
Ansiktsigenkänning identifierade dem som lika
Forskarna lät också olika ansiktsigenkänningsprogram analysera bilderna på dubbelgångarna och av de 32 dubbelgångarpar som rekryterats till studien, fick 16 par liknande poäng som identiska tvillingar som identifierats med samma programvara.
De övriga paren i studien uppfattades inte som likadana av ansiktsigenkänningsprogrammet, trots att de för det mänskliga ögat såg väldigt lika ut.
Många gemensamma gener
När forskarna tittade närmare på försökspersonernas DNA såg de att de par som programmet identifierat som lika också hade många fler gemensamma gener än de andra 16 paren.
“Vi kunde se att dessa dubbelgångare i själva verket delar de flera genetiska varianter. Och de är mycket vanliga bland dem,” säger Manel Esteller till CNN.
Finns många i världen med liknande DNA
Han förklarat att dubbelgångarna delar de genetiska varianter som är relaterade på ett sätt som påverkar formen av näsan, ögat, munnen, läpparna och till och med benstrukturen, de har liknande DNA-koder, men de har uppstått slumpmässigt.
“I världen just nu finns det så många människor att systemet så småningom producerar människor med liknande DNA-sekvenser,” säger Manel Esteller till CNN.
Det här har förmodligen alltid varit en sanning, men nu är det mycket lättare att hitta dessa dubbelgångare tack vare internet.
Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Nu kan föräldrar välja det friskaste embryot vid IVF
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.