Dagens PS

Därför satsar så få riskkapitalister på femtech

Varför satsar så få riskkapitalister på femtech?
Varför satsar så få riskkapitalister på femtech? (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 12 juni 2023Publicerad: 12 juni 2023

Femtech-sektorn beräknas vara värd över 10 biljoner kronor år 2027, ändå ses denna sektor som “tabu” och ignoreras av investerare.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Innovationer som skapas för att lösa hälsoproblem som drabbar kvinnor kallas Femtech. Det kan handla om allt från graviditet och klimakteriet, till Alzheimers och HIV, det skriver CNBC.

Över hälften av alla människor

Eftersom mer än hälften av världens befolkning är kvinnor är målmarknaden för femtech-sektorn enorm, ändå gick endast 3,3 procent av alla investeringar i digital hälsa i USA mellan 2011 och 2020 till kvinnors hälsa.

Detta enligt det digitala konsultbolaget Rock Health, skriver CNBC. När innovation inom kvinnohälsa främjas är det inte bara kvinnor som gynnas.

Forskning av den ideella organisationen Women’s Health, indikerar att en investering på 300 miljoner dollar för att förbättra kvinnors hälsa skulle kunna generera cirka 13 miljarder dollar till den globala ekonomin.

Karen Taylor, forskningschef för Center for Health Solutions på Deloitte menar att potentialen och möjligheten till värdeskapande inom femtech-området är enorm.

ANNONS

Senaste nytt

Trodde det var ett skämt

Tania Boler skapade 2013 teknikbolaget Elvie som fokuserar på kvinnors hälsa. Hon designade produkter för nyblivna mammor, skor för träning av bäckenbotten och bärbara bröstpumpar.

Det var dock inte alla som tog hennes nya bolag på allvar. Hon berättar att teknikindustrin faktiskt trodde att hennes produkter var ett skämt.

ANNONS

“De förstod det helt enkelt inte … för en hel del kvinnors hälsofrågor är problemet att eftersom det saknas utbildning så finns det en brist på efterfrågan. Ur investeringssynpunkt är det inte klart vad tesen är”, säger hon till CNBC.

Förståelse för produkten är nyckeln

För investerare är förståelsen för en produkt ofta nyckeln, men enligt statistik fattas de flesta investeringsbeslut av män.

En rapport från European Women in VC, som är en samling seniora kvinnliga riskkapitalister, fann att endast 15 procent av alla riskkapitalbolags delägare var kvinnor.

Trots hindren har det gått bra för Elvie och det är nu ett av de största bolagen inom Femtech-området med en omsättning på 100 miljoner dollar, drygt en miljard kronor.

Ett övergripande samhällsproblem

Att inte förstå kvinnors hälsa och kvinnospecifika hälsolösningar är något som har djupa rötter. Valerie Evans, konsumentinvesterare på riskkapitalfonden The Craftory, menar att ämnet har varit tabubelagt och därför svårt att övervinna.

“Inte för att inte vill veta och inte för att de är medvetet okunniga, men jag tror att det är ett övergripande samhällsproblem som liksom genomsyrar investeringsvärlden”, säger hon till CNBC.

Antalet kvinnliga investerare är begränsat och könsbalansen inom företagens ledningar kan också påverka hur lätt eller svårt det är att få stöd.

ANNONS

Bland femtech-bolagen har över 70 procent en kvinnlig grundare, det kan jämföras med genomsnittet bland alla bolag, som enligt McKinsey & Company är 20 procent.

Både får och ber om mindre

Enligt data från handelshögskolan INSEAD gick mindre än 3 procent av riskkapitalfonderna till kvinnliga startupbolag år 2020 och kvinnliga entreprenörer är 63 procent mindre benägna att få riskkapitalfinansiering än manliga entreprenörer.

Enligt Karen Taylor ber dessutom kvinnliga grundare i allmänhet om mindre pengar än deras manliga motsvarigheter.

“Det finns massor av forskning som visar att kvinnor tenderar att vara mycket mer ärliga och tona ner vad de tror är potentialen för deras innovation. Män är ökända för stora försäljningar och investerare är vana vid det”, säger hon till CNBC.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Femtech – marknad värd tusentals miljarder

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]