Nästa massutrotning kan komma att drabba människan, enligt en ny studie. Men packa inte väskan direkt. Det kan miljoner år.
Domen: Då kan människan dö ut
Mest läst i kategorin
Nästa massutrotning kan orsakas av extrem hetta och drabba människan. Detta enligt en ny studie publicerad i Nature Geoscience.
Tidsperspektivet?
Någon gång under de kommande 250 miljoner åren.
Superdatorernas klimatmodeller har, enligt den nya studien, kommit fram till att nästan alla däggdjur kan dö ut under det tidsintervallet.
Orsaken är att planeten värms upp till nivåer där människan inte överlever, skriver Newsweek.
Ny kontinent
Ett scenario som dessutom förvärras av att en ny superkontinent, Pangea Ultima, bildas nära vår nuvarande ekvator.
“Om vi bara ser till människans naturliga förmåga att överleva extrem värme så finns det flera trösklar som inte kan passeras”, förklarar Alexander Farnsworth, huvudförfattare till uppsatsen och engagerad vid University of Bristol i Storbritannien, för Newsweek.
“Om vi tar hjälp av teknik kan vi överleva genom att bygga miljöstyrda skyddsrum med luftkonditionering. Men vi skulle sannolikt behöva bygga andra anläggningar för att husera livsmedelsproduktion också”, tillägger han.
Enligt studien kan de globala temperaturerna vara 10-15 grader Celsius högre än i dag, där marken kan ha en temperatur på 25-30 grader Celsius.
Endast 8-16 procent av marken kommer då att vara beboelig för däggdjur.
Tre faktorer
“Vi visar att det finns tre huvudfaktorer som driver fram till ett extremt klimattillstånd som kommer att göra jorden om 250 miljoner år ogästvänlig. Det handlar om koldioxidkoncentrationerna i atmosfären, solens ljusstyrka och att den nya superkontinenten till större delen hamnar där tropikerna är nu”, förklarar Farnsworth och fortsätter:
“Solen är cirka 2,5 procent ljusare om 250 miljoner år, vilket tillför mer energi som faller in på jorden och värmer världen ytterligare. Dessutom skapar den tektoniska sammansättningen av denna superkontinent mer vulkaniska avgaser som släpps ut i atmosfären.”
Hårda bud?
Definitivt.
Trösten?
Möjligen att vi har 250 miljoner år på oss att lösa problemen.
Relaterad läsning:
Global uppvärmning ändrar språket vi talar – Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.