Dagens PS

Dödsfall kopplas till svensk antikropp mot Alzheimers

PET, positronemissionstomografi av en normal hjärna, till vänster, och en hjärna med Alzheimers sjukdom, till höger
Positronemissionstomografi, PET, av en normal hjärna, till vänster, och en hjärna med Alzheimers sjukdom, till höger. (Foto: Wikimedia Commons/CC0)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 29 nov. 2022Publicerad: 29 nov. 2022

I september blev lecanemab det första läkemedel som tydligt visat sig bromsa utvecklingen av Alzheimers sjukdom, nu kopplas två dödsfall till läkemedlet. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En 65-årig kvinna med tidiga tecken på Alzheimers, som behandlades med det lovande experimentella antikroppen lecanemab, drabbades av en massiv hjärnblödning och vissa forskare kopplar dödsfallet till läkemedlet, det rapporterar Science.

Drabbades av kraftig hjärnblödning

Dödsfallet beskrivs i en ännu inte publicerad rapport och är det andra som man tror är kopplat till den antiamyloida antikroppen lecanemab, vilket stärker oron över läkemedlets säkerhet.

Kvinnan, som i den kliniska prövningen fick läkemedlet, drabbades av en stroke och en typ av hjärnsvullnad som denna typ av antikroppar tidigare orsakat.

Efter att kvinnan diagnostiserats med stroke fick hon regelrätt behandling med blodförtunnande medel, tissue plasminogen activator, tPA, men drabbades så av en kraftig hjärnblödning och avled några dagar senare.

ANNONS

Senaste nytt

Mycket dramatiskt händelseförlopp

Neuropatologen Rudolph Castellani vid Northwestern University Medical Center i Chicago är en av rapportförfattarna och även den som obducerade kvinnan.

Han beskriver händelseförloppet som mycket dramatiskt och drar slutsatsen att både kvinnan och den andra personen, vars död kopplas till lecanemab, hade amyloidavlagringar runt många av hjärnas blodkärl.

Avlagringar av amyloid finns hos alla

ANNONS

Dessa avlagringar finns både hos Alzheimerspatienter och i mindre grad även hos den övriga befolkningen och upptäcks ofta inte vid obduktion.

Amyloidavlagringarna bidrog troligen till kvinnans hjärnblödning då infusioner med lecanemab varannan vecka inflammerade och försvagade blodkärlen.

“Det finns ingen tvekan i mitt sinne om att detta är en behandlingsorsakad sjukdom och död. Om patienten inte hade fått lecanemab hade hon levt idag”, säger Rudolph Castellani, till Science.

Han påpekar att hans kommentarer återspeglar hans personliga åsikter som inte har granskats eller godkändes av Northwestern.

Blodförtunnande medel en säkerhetsrisk

Rudolph Castellani, hans medförfattare, och även andra forskare, menar att kvinnans dödsfall tyder på att tPA, och eventuellt även andra blodförtunnande medel, utgör en säkerhetsrisk för Alzheimerpatienter som behandlas med antiamyloida antikroppsläkemedel.

Som Dagens PS tidigare berättat ligger den svenska Uppsalaforskaren Lars Lannfelt ligger bakom genombrottet med det nya antiamyloida antikroppen lecanemab,

Han är delägare i det svenska biofarmabolaget Bioarctic som har utvecklat lecanemab med det japanska läkemedelsbolaget Eisai.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS

Läs mer: Genombrott: Nytt läkemedel dämpar Alzheimers

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]