I en studie där över 1 100 personer med en medelålder på 68 deltog kom forskare fram till någonting som kan hjälpa till att hålla vår hjärna frisk när vi blir äldre.
Det här är bra för din hjärna
Mest läst i kategorin
I en studie föreslår forskare någonting som bör övervägas som en livsstilsmetod för att underhålla hjärnan, det skriver BBC.
Håller hjärnan frisk
Forskare vid University of Exeter observerade data över hjärnfunktionen hos över 1 100 personer som alla var över 40, studiedeltagarnas medelålder var 68.
Forskarna tittade på effekten av att spela ett instrument, sjunga, läsa och lyssna på musik, samt musikalisk förmåga.
Forskarna jämförde kognitiv data från studiedeltagare som på något sätt i livet engagerade sig i musik med data från dem som aldrig gjort det.
Att sjunga eller spela ett instrument kan hjälpa till att hålla hjärnan frisk när vi blir äldre och att öva och läsa noter kan underhålla minnet och förmågan att lösa komplexa uppgifter, det visar forskarnas studie.
Spela ett instrument
Resultaten visade att människor som spelar ett musikinstrument hade mest nytta av sin aktivitet, vilket kan bero på de många kognitiva krav det ställer.
Det verkar vara särskilt bra att spela piano eller keyboard, men blåsinstrument var också bra. Det verkade dock inte hjälpa den kognitiva hälsan att bara lyssna på musik.
Att det visade sig finnas en nytta med att sjunga kan att göra ha med de sociala aspekterna av att tillhöra en grupp eller en kör, menar forskarna.
Din hjärna är en muskel
“Eftersom vi har så känsliga hjärntester för den här studien kan vi titta på individuella aspekter av hjärnans funktion, såsom korttidsminne, långtidsminne och problemlösning och hur engagerande musik påverkar det”, säger studieförfattaren Anne Corbett till BBC.
Enligt studien hade människor som regelbundet läser noter bättre numeriskt minne.
“Vår hjärna är en muskel som allt annat och den behöver tränas, och att lära sig läsa noter är lite som att lära sig ett nytt språk, det är utmanande”, säger Anne Corbett till BBC.
Hon menar att även om det behövs fler studier kan det vara ett värdefullt hälsobudskap att främja musikalisk utbildning.
“Budskapet handlar om hur människor proaktivt kan minska sin risk för kognitiv försämring eller demens, och att verkligen tänka på att engagera sig i musik som ett sätt att göra det”, säger hon till BBC.
Hon tillägger att studien tyder på att det kan vara en del av en livsstilsstrategi för att förbättra hjärnans hälsa när vi åldras, men att det så klart inte är någon garanti för att du inte kommer utveckla demens.
Läs mer: Studie indikerar att hörapparat hindrar demens Dagens PS
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.