Dagens PS

Det går bra för stora läkemedelsbolag

Det har gått bra för stora läkemedelsbolag på börsen i år
Det har gått bra för stora läkemedelsbolag på börsen i år. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 23 dec. 2022Publicerad: 23 dec. 2022

I år har stora läkemedelsbolag gått bra på börsen och den trenden kommer troligtvis fortsätta även under nästa år.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hittills i år har NYSE Arca Pharmaceutical Index ökat med 5,98 procent, samtidigt har S&P 500 minskat med 20,31 procent.

Tufft för små och medelstora bolag

För små och medelstora bioteknikaktier har dock stigande ränta och rädsla för riskabla satsningar gjort att 2022 varit ett tufft år, det rapporterar CNBC.

Vissa investerare tror att utsikterna för dessa bolag kan förbättras 2023 då värdet på deras aktier kan öka av lanseringar av nya läkemedel, produktgodkännanden och en återgång till en aktivitet med fusioner och förvärv.

Hittills i år är Nasdaq Biotech Index ned cirka 10,05 procent, men under de senaste sex månaderna hade indexet, vid gårdagens stängning, ökat med 13,17 procent.

ANNONS

Senaste nytt

Fredrik Lundberg
Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

Stora läkemedelsbolag gynnas

Stora läkemedelsbolags aktier har gynnats av den allmänna oron för ekonomisk nedgång eftersom man antar att konsumenter behöver söka sjukvård även i en lågkonjunktur.

Dessa aktier kommer fortsätta gynnas av det antagandet, åtminstone fram till första halvan av 2023, det skriver CNBC.

Investerare är väldigt fokuserade på framsteg som gjorts inom behandling av Alzheimers sjukdom, nya läkemedel för viktminskning och utvecklingen inom genredigering.

ANNONS

Ny lag i USA bra för sjukvårdsaktier

USA:s Inflation Reductiuon Act, Inflationsreduktionslagen, ska sänka kostnaderna för receptbelagda läkemedel, sjukvård och energi och därmed skapa möjligheter för USA:s 33 miljoner småföretag.

Det är en aggressiv åtgärd som USA:s regering har vidtagit för att möta klimatkrisen. Lagen antogs i augusti i år och har gett viss klarhet i prissättning av läkemedel och det bör hjälpa sjukvårdsaktier.

Inflation Reductiuon Act begränsar prishöjningar på läkemedel under USA:s Medicare så att de håller sig till inflationstakten.

Fusioner och förvärv

I läkemedelsbranschen har fusioner och förvärv länge varit viktiga katalysatorer, men den stigande inflationen har dämpat aktiviteten i affärerna.

Stora läkemedelsbolag har dock varit tvungna att försöka komplettera sin tillväxt med förvärv då många står inför att patent löper ut och de måste ersätta försäljningen med att växa.

Årets största affär i branschen var Amgens förvärv av Horizon Therapeutics för 27,8 miljarder dollar, nästan 289 miljarder kronor. I augusti gick Amgen dessutom med på att köpa ChemoCentryx.

Pfizer har i år gjort två förvärv, Biohaven Pharmaceuticals köptes för 11,6 miljarder dollar, cirka 120,5 miljarder kronor, och Global Blood Therapeutics för 5,4 miljarder dollar, drygt 56 miljarder kronor.

ANNONS

Analytiker har tagit Amgen-affären som tillkännagavs för några dagar sedan som ett tecken på att förvärvstakten kommer öka nästa år då många bioteknikaktier handlas väldigt lågt.

Stora läkemedelsbolags aktier

Hittills i år har Amgens aktie ökat med 17,1 procent och kostade i går vid stängning 265,26 dollar, motsvarande 2 757,22 kronor.

Merck har hittills i år ökat med 44,71 procent och kostade vid stängning i går 111,24 dollar, drygt 1 156 kronor. Analytiker har i genomsnitt ett kursmål på 113,86 dollar för aktien, cirka 1183,5 kronor.

Pfizers aktie har hittills i år ökat med 3,02 procent och kostade 534 kronor vid stängning i går.

Eli Lilly har hittills i år ökat med 34,44 procent och kostade vid gårdagens stängning 365,31 dollar, drygt 3 797 kronor.

Bristol-Myers Squibbs aktie har hittills i år ökat med 19,31 procent och kostade vid stängning i går 73,83 dollar, cirka 767,4 kronor.

Astra Zeneca har hittills i år ökat med 33,96 procent och kostade vid stängning i går 1 420,5 kronor.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS

Läs mer: Ny teknik för genredigering ger hopp

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

Barnsparande behöver inte bara vara en kärlekshandling – det kan även vara ett sätt att ge dina barn en stabil start i livet. Men vad händer när det lilla sparkontot växer till sig och når gränser du kanske inte visste fanns? Med lite planering och kunskap kan du undvika oönskade överraskningar och samtidigt maxa deras […]