I hälsokostbutiker finns ett överflöd av “probiotiska” produkter som ska återställa balansen mellan bra och dåliga bakterier i din tarm, men det finns mat som gynnar de bra bakterierna.
Det är bra för din tarm att äta det här
Mest läst i kategorin
Probiotiska produkter som ska återställa balansen i din tarmflora får stor uppmärksamhet, medan mindre uppmärksamhet riktas mot den mat som gynnar goda bakterier, det rapporterar Newsweek.
Prebiotika och tarmmikrobiom
Det kallas prebiotoka och är en typ av kostfibrer som främjar tillväxten av nyttiga bakterier i din tarm, det så kallade tarmmikrobiomet.
Tarmmikrobiomet är viktigt för allt från vår matsmältning till vårt immunförsvar och vår mentala hälsa.
Probiotika kommer oftast i form av dyra kosttillskott, men prebiotika kan vi lätt hitta i mycket av vår vardagsmat.
Analyserade livsmedel
Forskare vid San Jose State University i Kalifornien, USA, har i en ny studie analyserat över 8 600 livsmedel för att bestämma deras prebiotoska innehåll.
“Det prebiotiska innehållet i livsmedel bestäms av hur mycket av vissa typer av lösliga fibrer som finns. Växtbaserad mat är det som vanligtvis innehåller mest prebiotika”, säger Cassandra Boyd, en av dem som ledde studien, till Newsweek.
Fem livsmedel högst upp
De fem livsmedel som enligt forskarna innehåller mest prebiotika är lök, purjolök, vitlök, jordärtskocka och maskrosblad.
Högt på listan över prebiotiska livsmedel stod även ögonbönor och sparris. Bland livsmedel med lite eller inget prebioptiskt innehåll finns mejeriprodukter, oljor, ägg och kött.
“Att oftare konsumera något av dessa ovannämnda livsmedel är ett bra sätt att införliva mer prebiotika i kosten”, säger Cassandra Boyd till Newsweek.
Små mängder räcker
Det kan räcka med små mängder av de här prebiotiska livsmedlen för att möta det dagliga rekommenderade intaget, som, enligt enligt International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics, är endast 5 gram för en genomsnittlig vuxen.
Forskarna är förvånade över hur lite av maten som innehåller prebiotika som behövs för att få i sig den dagliga mängden.
Påverkas av tillagning
Men, det är oklart hur de prebiotiska egenskaperna påverkas av tillagning, enligt Cassandra Boyd tyder viss forskning på att tillagning minskar innehållet av prebiotika.
“Medan prebiotikainnehållet minskar genom tillagning finns det fortfarande prebiotika närvarande. Detta betyder att konsumtion av en större portionsstorlek av tillagad mat sannolikt innehåller tillräckligt med prebiotika för att ge en hälsofördel”, säger hon till Newsweek.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Hjärtinfarkt kopplas till tarmbakterier Dagens PS
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.