Dagens PS

Deras metod tar bort tungmetallerna från kemiindustrin

Den kemiska industrin är en utsläppsbov
Karim Engelmark Cassimjee är medgrundare och vd för bolaget Enginzyme som verkar inom syntetisk biologi och har utvecklat en metod för att använda enzymer från bakterier för att framställa sådant som plast, bränsle och läkemedel. (Foto: Enginzyme)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 02 jan. 2022Publicerad: 14 sep. 2021

Den kemiska industrin är en stor utsläppsbov som står för en tiondel av den globala energiåtgången och ger betydande koldioxidutsläpp.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt branschorganiisationen Ikem är mer än 95 procent av alla tillverkade produkter beroende av kemi och kemiindustri, varför kemiska innovationer är ett oerhört viktigt verktyg för att sänka utsläppen inom hela industrin.

Karim Engelmark Cassimjee är medgrundare och vd för det svenska bolaget Enginzyme som verkar inom det nya fältet syntetisk biologi. Han och hans forskarkollegor har utvecklat en metod för att använda enzymer som hämtas från bakterier för att framställa sådant som matoljor, plast, bränsle och läkemedel.

“I framtiden kommer vi att se tillbaka och skaka på huvudet åt att vi en gång i tiden behövde gruvdrift för att ta fram värktabletter”, säger Karim Engelmark Cassimjee till Dagens Industri

Kemiindustrin använder fossila startmaterial

Enginzyme utsågs nyligen till en av världens 100 teknologipionjärer av World Economic Forum och bolaget siktar på att göra kemiindustrin grönare och mer effektiv.

”Jag tror inte att folk i allmänhet förstår hur stor kemiindustrin är eller att nästan allt de använder i sin vardag kommer från en jättefabrik i Tyskland”, säger Karim Engelmark Cassimjee till Di.

Han förklarar att det är allt från färgen på husen till kläderna vi bär och schampot vi tvättar våra hår med. Kemibranschens metoder bygger ofta på fossila startmaterial som omvandlas med hjälp av tungmetaller som katalysatorer.

Naturen använder enzymer

Karim Engelmark Cassimjee tror att branschens omställning kan gå snabbt och att tungmetallerna har fasats ut om 20 år. Naturen använder inte tungmetaller för att ta fram molekyler utan enzymer, alltså proteiner som finns i allt levande.

ANNONS

“Naturens kemi är mer avancerad än den vi människor har uppfunnit. Nyckeln för oss är att använda naturens enzymer på ett sätt som fungerar effektivt i kemiska fabriker”, säger han till Di.

Enginzyme hoppas dess patenterade pulver med enzymer ska kunna förändra hela den kemiska industrin.

Enzymerna kan tas ut ur sina celler och bindas till ett stabilt material samtidigt som de bibehåller sin funktion, det gör att kemister kan använda dem i olika industriella tillämpningar. Enzymmetoden är både mer hållbar och billigare, varför Enginzymes vd är övertygad om att industrin kommer ta till sig metoden.

Bolagets plan är att inleda kommersiell produktion 2022 tillsammans med en partner. Det handlar inte om att bygga fabriker eller sälja pulvret utan om att tillhandahålla en process som kan användas i existerande fabriker.

Tror mycket på bolaget

Patrik Sobocki, som leder deeptechinvesteringar på Industrifonden, tror mycket på Enginzyme och säger att de inte ser någon ände på hur stort bolaget kan bli.

“Det som kittlar oss är giftermålet mellan biologi, avancerad materialteknik och datavetenskap, en stark forskningsbas och en plattformsteknik som inte bara riktas mot en specifik tillämpning utan har potential att bryta in i stora delar av den globala kemiindustrin”, säger han till Di.

Läs mer: Ikem: Stor efterfrågan på arbetskraft bland medlemsföretagen

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]