Efterfrågan på njurar för transplantation ökar och en möjlig lösning kan kanske vara 3D-printade njurar, men den tid det tar att skriva ut en njure utgör ett problem.
Deras lösning ska 3D-printa en njure på ett dygn
Mest läst i kategorin
3D-printade organ kan låta futuristiskt, men faktum är att det redan görs. Hud, ben, muskelstrukturer, blodkärl och näthinnevävnad, ja, till och med miniorgan, har redan skrivits ut, det skriver Fortune.
De 3D-utskrifterna är visserligen ännu inte godkända för användning i människor, men utvecklingen av 3D-printing inom medicinsk forskning går framåt och verkliga framsteg görs.
Förra året fick en kvinna i Texas ett 3D-printat öra. Kvinnan föddes utan vänsteröra och det nya örat skapades med hennes högeröra som förebild och 3D-printern använde kvinnans egna broskceller för utskriften.
Njurtransplantationer
Antalet organtransplantationer stiger gradvis varje år.
Enligt Global Observatory of Donation and Transplantation gjordes hela 144 301 organtransplantationer år 2021, det är en ökning med 11,3 procent från 2020.
Enligt Vital 3D Technologies var ungefär två tredjedelar av dessa organtransplantationer njurtransplantationer.
Bara i USA står nästan 90 000 människor på väntelista för en njurtransplantation under ett år, men endast cirka 25 000 får en.
Varje dag förlorar 17 människor kampen mot tiden och dör på grund av den långa väntetiden.
I Sverige transplanterades 465 njurar under 2022, detta enligt Socialstryelsen.
Svårt att 3D-printa en njure
3D-printade njurar skulle kunna vara en lösning på problemet att hitta njurdonatorer, men vägen mot att rutinmässigt implementera 3D-printade organ i medicinska miljöer är inte utan hinder.
Bioprinting kräver högspecialiserad utrustning samt stor kunskap och precision för att återskapa organs invecklade strukturer och funktioner.
Tekniken går snabbt framåt, men den är fortfarande i sin linda och kräver rigorösa tester för att säkerställa att de utskrivna organen både är säkra och fungerande.
Utskriftshastigheten är ett stort hinder. Att hitta en balans mellan snabbhet och precision är en monumental uppgift.
Njurar har ett invecklat kärlnätverk som är mellan 100 och 150 kilometer långt, vilket gör dem extra svåra att 3D-printa.
“För att återskapa en sådan genomarbetad struktur står vi ofta vid ett vägskäl och måste välja mellan hastighet och noggrannhet. Till och med de mest avancerade bioskrivarna, just nu, kan ta upp till fjorton dagar för en intrikat utskrift, vilket knappast är gynnsamt för levande celler”, säger Vital 3D:s vd Vidmantas Šakalys i ett pressmeddelande.
Ökar utskriftshastigheten
Bioteknikbolaget Vital 3D Technologies jobbar med lösningar för medicinsk forskning och regenerativ medicin genom att integrera teknik för 3D-bioprinting.
Vital 3D:s vd tror att konceptet FemtoBrush skulle kunna vara en lösning på det här problemet.
“Ljus, med sin centrala roll i bio-printing, har varit ett fokus för tekniska framsteg. Ändå förblir tillämpningen av femtosekunder i printing mödosamt långsam, vilket understryker de inneboende tekniska utmaningarna. Just detta hinder ligger bakom vår inspiration”, säger han i pressmeddelandet.
Njure på 24 timmar
Med en rumslig ljusmodularor, SLM, kan FemtoBrush teknik dynamiskt förändra laserstrålens form, vilket enligt Vital 3D ger den mångsidighet, en precision på upp till 1 mikron samt imponerande utskriftshastigheter.
“Vårt mål med denna innovation är transformativt. Vi strävar efter att skriva ut njurens expansiva kärlnätverk inom bara 24 timmar”, säger Vidmantas Šakalys i pressmeddelandet.
Vägen mot 3D-utskrivna organ är full med utmaningar, men Vital 3D tror att forskning och teknik skulle kunna adressera bristen på njurdonatorer.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Ny forskning: 3D-skrivare inuti kroppen Dagens PS
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.