Dagens PS

Kosten mot diabetes och viktökning

En ny studie visar vilken typ av växtbaserad kost som ger minskad risk för diabetes typ 2 och viktökning
En ny studie visar vilken typ av växtbaserad kost som ger minskad risk för diabetes typ 2 och viktökning. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 21 dec. 2023Publicerad: 20 dec. 2023

Att äta en växtbaserad kost är bra för hälsan. Nu visar en studie att det kan hjälpa till att bekämpa diabetes och viktökning, men bara om du äter nyttig växtbaserad kost.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Studier har funnit att en växtbaserad kost med fullkorn och färgrika frukter och grönsaker som begränsar intaget av rött kött sänker kolesterolet och minskar risken för hjärt- kärlsjukdom och diabetes typ 2, det skriver CNN.

När det gäller att förebygga diabetes ger en växtbaserad kost dock bara dessa fördelar om den är hälsosam och begränsar innehållet av ultraprocessade livsmedel, som ofta innehåller en massa socker.

Det visar en ny studie som har analyserat 206 olika typer av livsmedel.

Indelade efter kostvanor

Forskarna analyserade kostmönstret hos 113 000 deltagare i UK Biobank-studien, en statistisk undersökning av Storbritanniens invånares hälsa över tid.

I studien om diabetes och växtbaserad kost delades studiedeltagarna in i fyra kategorier, baserat på hur mycket försk frukt, grönsaker och fullkorn de åt.

Människor i de översta 25 procenten åt mestadels en växtbaserad kost med lågt innehåll av sötsaker, desserter, raffinerade spannmål och sockerhaltiga drycker. 

Människor i de lägsta 25 procenten åt mycket mer av dessa ohälsosamma växtbaserade livsmedel.

ANNONS

Senaste nytt

Lägre risk för diabetes

ANNONS

De som åt mest fullkorn, färsk frukt och grönsaker och begränsade sitt intag av ohälsosamma växtbaserade livsmedel hade en 24 procent lägre risk för diabetes, jämfört med de som åt mest av dessa onyttiga livsmedel.

De som åt den hälsosammaste kosten hade också bättre blodsockernivåer, lägre inflammatoriska nivåer, mindre midjemått och lägre kroppsmassindex, BMI.

Studien fann att den här fördelen även gällde personer som är predisponerade för diabetes och personer som har andra riskfaktorer, som fetma.

Högre risk för diabetes

Studien fann också att de som åt den minst hälsosamma vaxtbaserade kosten hade 37 procent högre risk att utveckla typ 2-diabetes, större midjemått och högre nivåer av triglycerider, en form av kolesterol.

“Dessa data är verkligen viktiga, särskilt för dem som anses ha hög risk att utveckla typ 2-diabetes eftersom de visar att de kan minska risken avsevärt genom att följa en hälsosam växtbaserad kost”, säger Alysha Thompson i ett uttalande, skriver CNN.

Hon är doktorand vid Queen’s University Belfast i Nordirland och studiens huvudförfattare.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Studie: Växtbaserad kost minskar risk för sjukdomar Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]