Att äta en växtbaserad kost är bra för hälsan. Nu visar en studie att det kan hjälpa till att bekämpa diabetes och viktökning, men bara om du äter nyttig växtbaserad kost.
Kosten mot diabetes och viktökning
Studier har funnit att en växtbaserad kost med fullkorn och färgrika frukter och grönsaker som begränsar intaget av rött kött sänker kolesterolet och minskar risken för hjärt- kärlsjukdom och diabetes typ 2, det skriver CNN.
När det gäller att förebygga diabetes ger en växtbaserad kost dock bara dessa fördelar om den är hälsosam och begränsar innehållet av ultraprocessade livsmedel, som ofta innehåller en massa socker.
Det visar en ny studie som har analyserat 206 olika typer av livsmedel.
Indelade efter kostvanor
Forskarna analyserade kostmönstret hos 113 000 deltagare i UK Biobank-studien, en statistisk undersökning av Storbritanniens invånares hälsa över tid.
I studien om diabetes och växtbaserad kost delades studiedeltagarna in i fyra kategorier, baserat på hur mycket försk frukt, grönsaker och fullkorn de åt.
Människor i de översta 25 procenten åt mestadels en växtbaserad kost med lågt innehåll av sötsaker, desserter, raffinerade spannmål och sockerhaltiga drycker.
Människor i de lägsta 25 procenten åt mycket mer av dessa ohälsosamma växtbaserade livsmedel.
Senaste nytt
Lägre risk för diabetes
De som åt mest fullkorn, färsk frukt och grönsaker och begränsade sitt intag av ohälsosamma växtbaserade livsmedel hade en 24 procent lägre risk för diabetes, jämfört med de som åt mest av dessa onyttiga livsmedel.
De som åt den hälsosammaste kosten hade också bättre blodsockernivåer, lägre inflammatoriska nivåer, mindre midjemått och lägre kroppsmassindex, BMI.
Studien fann att den här fördelen även gällde personer som är predisponerade för diabetes och personer som har andra riskfaktorer, som fetma.
Högre risk för diabetes
Studien fann också att de som åt den minst hälsosamma vaxtbaserade kosten hade 37 procent högre risk att utveckla typ 2-diabetes, större midjemått och högre nivåer av triglycerider, en form av kolesterol.
“Dessa data är verkligen viktiga, särskilt för dem som anses ha hög risk att utveckla typ 2-diabetes eftersom de visar att de kan minska risken avsevärt genom att följa en hälsosam växtbaserad kost”, säger Alysha Thompson i ett uttalande, skriver CNN.
Hon är doktorand vid Queen’s University Belfast i Nordirland och studiens huvudförfattare.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Studie: Växtbaserad kost minskar risk för sjukdomar Dagens PS
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.