Dagens PS

Denguefeber i södra Europa redan på 2020-talet

Klimatförändringarna gör att denguefeber sprider sig längre norrut på jordklotet, när myggorna som sprider den flyttar
Klimatförändringarna gör att denguefeber sprider sig längre norrut på jordklotet, när myggorna som sprider den flyttar. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 06 okt. 2023Publicerad: 06 okt. 2023

Redan det här årtiondet kommer denguefeber bli ett stort hot i södra Europa och i södra USA, samt i nya delar av Afrika, det säger WHO:s chefsforskare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Världshälsoorganisationen, WHO:s chefsforskare, Jeremy Farrar, säger att varmare temperaturer skapar förutsättningar för att de myggor som bär på denguefeber att sprida sig, det rapporterar Reuters.

20 000 dör varje år

I stora delar av Asien och Latinamerika har denguefeber länge varit en plåga och uppskattningsvis orsakar den 20 000 dödsfall varje år.

Sedan år 2000 har antalet fall av denguefeber ökat åttafaldigt och ökningen drivs till stor del av klimatförändringarna, men också av urbanisering och människors ökade rörlighet.

Många fall av denguefeber registreras inte, men 2022 rapporterades 4,2 miljoner fall världen över och i år väntas rekordnivåer.

Just nu upplever Bangladesh sitt värsta utbrott av denguefeber någonsin, men över 1 000 rapporterade dödsfall.

ANNONS

Senaste nytt

Fredrik Lundberg
Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

Länder behöver förberedas

Jeremy Farrar är specialist på infektionssjukdomar och gick med i WHO i maj i år. Han menar att vi måste tala mycket mer proaktivt om denguefeber.

“Vi måste verkligen förbereda länder för hur de kommer att hantera det ytterligare tryck som kommer att komma … i framtiden i många, många storstäder”, säger han till Reuters.

ANNONS

Han säger att denguefeber troligtvis kommer “ta fart” och bli endemisk i delar av Europa, USA och regioner i Afrika där den redan har börjat spridas i begränsad omfattning.

Det beror på att den globala uppvärmningen gör att myggorna kan leva i nya områden och Jeremy Farrar varnar för att det här kommer öka pressen på många länders sjukvårdssystem.

Kräver intensiv vård

De flesta som smittas av denguefeber har inga symptom, de som har symptom kan få feber, muskelspasmer, allvarlig ledvärk. I mindre än 1 procent av fallen är sjukdomen dödlig.

Det finns ingen specifik behandling mot denguefeber, men det finns vaccin.

“Den kliniska vården är verkligen intensiv, den kräver en högt relationstal sjuksköterskor till patienter. Jag är verkligen orolig när det här blir ett stort problem i Afrika söder om Sahara”, säger Jeremy Farrar till Reuters.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Studie: 218 sjukdomar förvärras av klimatförändringar Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

Barnsparande behöver inte bara vara en kärlekshandling – det kan även vara ett sätt att ge dina barn en stabil start i livet. Men vad händer när det lilla sparkontot växer till sig och når gränser du kanske inte visste fanns? Med lite planering och kunskap kan du undvika oönskade överraskningar och samtidigt maxa deras […]