De svenska bioteknikbolagen Lokon Pharma och Affibody ska samarbeta för att utveckla nya behandlingar mot cancer.
De samarbetar för att utveckla nya behandlingar mot cancer
Mest läst i kategorin
Det svenska bioteknikbolaget Lokon Pharma AB arbetar inom området immunstimulerande genterapi för behandling av cancer. Behandlingen levereras med unikt framställda onkolytiska virus, det vill säga virus som infekterar cancerceller och förökar sig i dem så att cancercellerna spricker och släpper ut stora mängder virus.
Bolaget utvecklar LOAd-plattformen av onkolytiska adenovirus som är genmodifierade så att de kan uttrycka immunstimulerande gener i elakartade tumörer. LOAd703 (delolimogene mupadenorepvec) är den första kliniska läkemedelskandidaten från plattformen. Fyra kliniska prövningar pågår för närvarande med läkemedelskandidaten på patienter med olika typer av cancer, avancerad bukspottkörtel-, gall-, kolorektal-, äggstockscancer samt malignt melanom.
Väl lämpade att kombineras
Lokon Pharma AB meddelade på onsdagen att de ska samarbeta med det svenska bioteknikbolaget Affibody AB som fokuserar på att utveckla nästa generations bioläkemedel baserade på bolagets egenutvecklade tekniska plattform Affibody-molecules och Albumod. Samarbetet går ut på att kombinera onkolytiska virus med Affibody molecules.
“Lokons onkolytiska adenovirusplattform kodar för mänskliga immunstimulerande gener för att inducera antitumörimmunitet hos cancerpatienter. Vi har redan ett virus i klinisk utveckling, LOAd703, och vi utökar vår pipeline för att möta efterfrågan av olika typer av maligniteter”, säger Lokon Pharmas vd dr. Angelica Loskog i ett pressmeddelande.
Hon förklarar att Affibodys patentskyddade antikroppshärmare är små proteiner med hög affinitet till önskade mål och att de är väl lämpade att kombinera med Lokon Pharmas LOAd-plattformsvirus.
Kan ge ny behandling mot cancer
“Vi är entusiastiska över att undersöka denna potentiella utvidgning av vår Affibody teknologiplattform genom att samarbeta med ledande forskare inom området onkolytiska virus”, säger Affibodys CSO, professor Fredrik Frejd i pressmeddelandet.
Han säger vidare att den lilla storleken på, och potentialen för hög affinitet, gör Affibody-molekcules till mycket intressanta verktyg för en ny behandlingsregim med adenovirusplattformar.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.