Nu studeras de nya storsäljande läkemedlen för viktminskning och för behandling av diabetes för att ta reda på om de kan förbättra hälsan på fler sätt.
Läkemedel för viktminskning bryter medicinsk mark
Mest läst i kategorin
Novo Nordisks Ozempic, för behandling av diabetes, och Wegovy, för viktminskning, innehåller båda den aktiva ingrediensen semaglutid, som tillhör klass som kallas GLP-1-läkemedel, det skriver Reuters.
Läkemedlen fungerar genom att de hjälper till att kontrollera blodsockernivåerna och utlöser en mättnadskänsla.
Nya data tyder på att semaglutid även kan minska risken för hjärtinfarkt och stroke samt fördröja utvecklingen av njursjukdomar för diabetespatienter.
Nu testas GLP-1-läkemedel mot flera olika sjukdomar.
Semaglutid
Forskare vid Kinesiska universitetet i Hong Kong testar semaglutid tillsammans med mekaniskt avlägsnande av blodproppar hos patienter med stroke som orsakats av blockering av stora blodkärl till hjärnan, cirka 140 patienter ska rekryteras till studien.
Vid Danish Headache Center testar forskare semaglutid tillsammans med en lågkaloridiet som behandling för nyinträdd idiopatisk intrakraniell hypertoni.
Det är ett tillstånd där trycket i huvudet stiger och som är förknippat med fetma, cirka 50 patienter ska rekryteras och studien ska avslutas 2025.
Novo Nordisk har påbörjat en studie som testar semaglutid på patienter med tidig Alzheimers sjukdom, studien ska inkluderaa 1 840 patienter och kan primärt bli klar redan 2025.
Novo Nordisk testar även semaglutid för patienter med fettleversjukdom, så kallad icke-alkoholorsakad steatohepatit, NASH, 1 200 patienter väntas ingå i studien som ska avslutas 2028.
Vid Köpenhamns universitets psykiatriska center Rigshospitalet undersöks behandling med semaglutid hjälper till att minska alkoholintaget hos 108 patienter som har diagnosticerats med fetma och alkoholmissbruk.
Tirzepatid
Eli lillys GLP-1-läkemedel med tirzepatid säljs som Mounjaro för diabetes och som Zepbound för viktminskning. Även tirzepatid utvärderas för NASH på nästan 200 patienter.
Tirzepatid utvärderas också i en studie av kronisk njursjukdom hos patienter med fetma, Eli Lilly planerar att anmäla upp till 140 studiedeltagare.
Eli Lilly testar även tirzepatid för patienter med hjärtsvikt och fetma och räknar med att registrera 170 deltagare, studien beräknas bli klar i juli 2024.
Tirzepatid testas dessutom i sent skede för behandling av obstruktiv sömnapné och fetma, både på patienter som använder andningsapparater för att hålla luftvägarna öppna under sömnen och på patienter som inte använder dem. Cirka 469 patienter ingår i den studien.
Liraglutid
Novo Nordisks GLP-1-läkemedel med den verksamma substansen liraglutid, Viktoza och Saxenda testas också.
En pilotstudie har visat att liraglutid minskade svårighetsgraden av sömnapné hos 12 av 18 patienter utan diabetes.
Vid Women’s Hospital i Los Angeles, USA, fann forskare att liraglutid hjälpte till att avsevärt minska förhöjda testosteronnivåer hos överviktiga kvinnor med polycystiskt ovariesyndrom, PCOS. 88 patienter deltog i studien.
PCOS är den vanligaste hormonella störningen hos kvinnor i reproduktiv ålder, den kan göra att mensen blir oregelbunden eller uteblir, ge ökad hårväst på kroppen och försvåra graviditet.
Retatrutide och lixisenatid
Eli Lillys GLP-1-läkemedel retatrutide studeras på överviktiga patienter med knäartros, för närvarande ingår 405 patienter i studien.
Vid universitetssjukhuset i Tolouse i Frankrike har forskare testat Sanifis diabetesläkemedel lixisenatid, kallat Adlyxin, tillsammans med vanliga läkemedel mot Parkinsons på 156 patienter med tidig Parkinsons sjukdom.
Preliminära resultat visar att behandlingen kan bromsa utvecklingen av motoriska symptom, i början av 2024 väntas mer data om studien.
Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Hur högt kan läkemedelsbolag med fetmaläkemedel klättra?
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.